I går kveld ble det kjent at regjeringen har oppnådd enighet med Venstre og KrF om kommune- og regionreformen. Avtalen fører til at Bindal vil bli tvangssamenslått med Nærøy, Vikna og Leka fra 1. januar 2020.

Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre sørger for flertall for bruk av tvangssammenslåing av 13 kommuner, mens Kristelig Folkeparti er imot den delen av avtalen.

H, FrP og V begrunner tvangsammenslåingen av Bindal med Nærøy, Vikna og Leka slik:

"Uten en ny kommune i Ytre Namdal vil både Leka og Bindal utgjøre sårbare kommuneøkonomier, både med tanke på tjenesteproduksjon og myndighetsutøvelse. Å beholde den nåværende kommunestrukturen i Ytre Namdal er ikke forsvarlig for Stortingsflertallet med tanke på ansvaret de bærer for at befolkningen i Ytre Namdal skal motta gode kommunale tjenester.", heter det i pressemeldingen.

94 kommuner har gjort vedtakt om frivillig sammenslåing. I tillegg blir 13 kommuner tvangssammenslått som følge av avtalen mellom regjeringen og Venstre. Det vil si at det vil bli 358 kommuner fra 2020 mot dagens 426.

Som følge av reformen blir også fylkeskartet tegnet på nytt. Høyre, Frp, Venstre og Krf er enige om at dagens fylkeskommuner skal erstattes av nye og større regioner som skal kunne overta statlige oppgaver ut av hovedstaden. For Nord-Norges del innebærer det en enten én eller to regioner.