Brønnøy kommune begynner nå å sende ut post digitalt. Det melder rådmann Pål Trælvik på kommunens nettsider mandag.

E-post er ikke sikkert nok

Kommunen oppfordrer alle innbyggere til å skaffe seg en digital postkasse, noe som i Norge betyr en av to tilbydere, Digipost eller e-Boks.

Årsaken til at kommunen uten videre ikke kan sende brevene som e-post, som kanskje ville være en enklere løsning for mange, er at e-post ikke anses å være sikkert nok.

– I e-Boks og Digipost sender det offentlige brevene kryptert, og de lagres på en sikker måte slik at det bare er du som har tilgang til din post, skriver rådmannen, og peker på at nærmere 400 statlige virksomheter og kommuner i dag bruker digitale brev.

At Norge har to forskjellige digitale postkasser har møtt en viss kritikk fra IT-eksperter.

– Jeg ser ikke poenget. Det er ingenting i veien for at det offentlige ikke kan sende deg alt du  trenger på Altinn. Digipost blir et forstyrrende tredjeledd. «Alle» lurer på hva skal jeg med en digital postkasse når jeg allerede har Altinn, sier Hogne Bø Pettersen, IT-mann og frilansjournalist, til VG.

Fordeler?

Kommunen viser til visse fordeler ved bruk av digitale brev. Som bruker skal man få

  • Raskere svar og informasjon fra det offentlige

  • Varsel på sms/e-post når man får brev fra dem

  • Tilgang til posten hvor og når man vil

  • Samlet og lagret posten fra det offentlige trygt og gratis på ett sted

Å ha tilgang til posten hvor og når man vil kan nok være en fordel, og typisk være noe man først oppdager nytteverdien av når man faktisk trenger et brev. Man får anta at det bare er spesielt interesserte som til enhver tid bærer med seg all tidligere korrespondanse med kommunen i en ryggsekk, eller koffert.

Billigere og sparer miljøet

Kommunen skal på sin side få et antall fordeler.

  • En trygg og sikker kommunikasjon med innbyggerne

  • Bedre service og raskere svar til innbyggerne

  • Et viktig ledd i prosessen mot en døgnåpen kommune

  • Man sparer miljøet

  • Man bruker mindre penger på porto og papir

Men: Du kan få på papir!

Om man skulle være sånn anlagt at man ønsker å få brevene fra kommunen på godt gammeldags papir, er også det mulig.

Da kan man reservere seg mot digital post på Norge.no. Har man tidligere reservert seg mot digital post, men har endret mening, kan også denne endringen gjøres på samme adresse.

Virksomheter må få digitale brev

Videre vil all digital post til virksomheter bli levert til meldingsboksen i Altinn. Alle virksomheter må registrere en varslingstjeneste med mobilnummer eller e-postadresse, slik at man kan varsles digitalt når man har fått et digitalt brev. Daglig leder er registert som bruker i Altinn, men kan gi andre brukere tilgang.

Virksomheter/organisasjoner har ikke mulighet til å reservere seg mot digital post.

En av Brønnøy kommunes EDB-maskiner i kjelleren under rådhuset. Det er neppe disse maskinene som håndterer Digipost fra kommunen, men servere er stort sett ganske like. Foto: Simon Aldra