St. Olavs Hospital er helikopterlege Gabriel Skallsjøs førstevalg for hjerteinfarkt-pasienter fra Sør-Helgeland. Klinikksjef Rune Wiseth bekrefter at ambulansehelikopteret fortsatt er velkomment til St. Olavs.

– Vi har kapasitet til å ta imot akutt hjertesyke, ikke bare fra Sør-Helgeland, men også fra andre regioner. Slike forespørsler sier vi ja til, og det vil vi fortsette med. Vi har alltid hatt og vil alltid ha åpent hus for alle i hele Nordland som vil til oss. Det dreier seg ikke om stort antall pasienter. Helse Nord er Norges minste helseregion, så vi går ikke aktivt ut og rekrutterer pasienter fra denne regionen. Men blir vi spurt, så sier vi alltid ja, understreker Wiseth.

Meldte at det ikke er plass

I et nyhetsoppslag i NRK Nordland fra 11. februar i år, heter det at «St. Olavs har ikke plass til hjertesyke nordlendinger» og «sykehuset i Trondheim har ikke kapasitet til å ta imot hjertepasienter fra sør i Nordland. Dermed må pasientene fly til hjertesenteret i Tromsø. En lang flytur som kan koste liv».

Ifølge de opplysninger BA fikk 24. januar 2017, er det bare unntaksvis akutt hjertesyke pasienter fra Sør-Helgeland sendes nordover til Tromsø.

– Pasienter fra Sør-Helgeland med hjerteinfarkt transporteres med helikopter til døgnåpent PCI-tilbud ved St. Olavs Hospital i Trondheim. Dette på grunn av for lang avstand til UNN Tromsø. For PCI – tilfeller har vi en tidsgrense på 90 minutter å forholde oss til. I mange tilfeller starter proppløsnende behandling umiddelbart. Studier har vist at pasientene har bedre overlevelse og sjanse til å klare seg om de flys direkte til et PCI -senter, sier Skallsjø til BA 24. januar i år.

Men i enkelte tilfeller har St. Olavs ikke kapasitet, eller situasjonen er slik at været ikke tillater det.

– Da blir pasienten sendt med bil og båtambulanse til Sandnessjøen. Her blir pasienten vurdert, og hvis nødvendig sendt videre med ambulansefly til UNN Tromsø, går det videre frem av Skallsjøs uttalelser fra 24. januar.

Wiseth avklarer

Med bakgrunn i det senere NRK-oppslaget har BA kontaktet Wiseth for å få avklart om det har oppstått en ny situasjon rundt akutte hjertepasienter fra Sør-Helgeland.

– Vi har i mange år fått pasienter fra Sør-Helgeland, det kan være værforhold og vurdering av hastegrad i forhold til flyavstand. Vi har alltid hatt og vil alltid ha åpent hus for alle i hele Nordland. Når det gjelder kapasitet, så er det noe vi ikke har utredet for vi har ikke sett det som nødvendig å gjøre. Vi har ikke ubegrenset med kapasitet, men jeg tror ikke det blir store endringer i pasientstrømmene, sier Wiseth til BA.

Om omfanget av denne pasienttransporten, så viser kommunikasjonsskriver Anne May Knudsen i Helse Nord til Luftambulansetjenesten sitt høringssvar i PCI-høringen.

– Her står det; «noen få pasienter flys fra Nordlandssykehuset og Helgelandssykehuset til St. Olavs Hospital i Trondheim, i stedet for til UNN Tromsø. Volumet har vært om lag seks per år de siste årene (11 i 2015). I tillegg blir noen pasienter fra Sør-Helgeland transportert i helikopter direkte til St. Olavs. Slike primæroppdrag har ligget på mellom fire og fem pr. år», opplyser Knudsen.

Klinikksjef Rune Wiseth på hjerteklinikken ved St.Olavs hospital. Foto: Geir Otto Johansen;St. Olavs Hospital,