Fylkesrådet i Nordland har innstilt overfor fylketstinget at Design og håndverk-linjene i Narvik og Brønnøysund bør legges ned på grunn av svake elevtall de siste årene.

Etter at frisørnæringen i Narvik reagerte med høylydte protester og lovnader om lærlingplasser valgte imidlertid fylkesråd for utdanning Hild-Marit Olsen (Ap) å snu og endre sin innstilling for å beholde Narvik-tilbudet.

Brønnøy-opprør

I dag behandles saken i fylkestinget, og nå - i grevens tid - kommer frisørene i Brønnøysund på banen. Tidligere frisør Marianne Høvik Torgnes og daglig leder og eier Bente Holmstrand ved Foxy frisørsalong er krystallklare på at Brønnøysund videregående skole trenger et Design og håndverk-tilbud.

- Vi er opprørt over at de skal fjerne dette eneste kreative tilbudet på videregående her. Dette er spesielt ille når det mangler både lærlinger og frisører i Brønnøysund. Vi må ut av regionen for å finne lærlinger nå og ventetiden på frisørtime i Brønnøysund kan være opp mot en måned, sier de to erfarne frisørene.

Nærmeste frisørlinje er i Mosjøen, og elever som ønsker å ta frisørutdanning må ta Design og håndverk som førsteår. Ved Foxy har Holmstrand nå lærling Elin Karstensen og praksiselev Sonja Johnsen. Begge kommer fra Mosjøen, og tar frisørlinjen der.

Torgnes, som har over 20 års erfaring fra faget, mener det blir helt feil hvis fylket velger å legge ned linjen i Brønnøysund nå.

- Her er det lærlingplasser til de som vil ha det, og linjen her i Brønnøysund er helt fantastisk med utrolig erfarne og dyktige lærere. Faktisk burde fylket heller ha etablert et VG1-tilbud her for å dekke behovet på Sør-Helgeland, sier hun.

Mangler frisører Lærling Elin Karstensen, frisør Marianne Høvik Torgnes, kunde Ingrid Jakobsen og daglig leder Bente Holmstrand ved Foxy. Torgnes opplyser at det er opp mot en måned ventetid på frisørtime i Brønnøysund. Foto: Bård Pedersen

Flere frisører med på opprop

Holmstrand opplyser at de har vært i kontakt med blant andre Karisma, Din Salong og Hotcut i Brønnøysund for å sjekke status.

- Alle opplyser at de er imot dette, og alle sier de trenger lærlinger. Dette er et krav i næringen her, sier Foxy-sjefen.

Frisørene på Helgeland har nylig organisert seg i et frisørforum for å kunne samarbeide bedre om plassering og oppfølging av lærlinger.

- Vi har 101 medlemmer så langt, og på torsdag kommer lederen av forumet fra Mosjøen for å ha møte blant annet med meg her i Brønnøysund. Vi jobber aktivt for å skape et tilbud for lærlinger, sier Marianne Høvik Torgnes, som er tydelig på at fylkesrådets innstilling vil være en direkte motarbeidelse av dette arbeidet.

Elin Karstensen er snart ferdig med sin lærlingtid hos Foxy. Hun sier til BAnett at hun ville flyttet vekk fra Mosjøen hvis de ikke hadde hatt en Design og håndverk-linje der.

- Populariteten på slike linjer går i bølger. Det er ikke en god løsning å legge ned bare fordi man har hatt et par år med nedgang, mener Karstensen.

Mener engasjementet kommer for sent

Fylkestingspolitiker Grete Bang (Ap) har vært i dialog med frisørnæringen i Brønnøysund og har fått dokumentasjon og formaninger fra frisørene om å jobbe for å berge linjen i Brønnøysund. Fem minutter før fylkestinget ble satt tirsdag var hun imidlertid klar på at hun ville gå for innstillingen om å legge ned i Brønnøysund likevel.

- Jeg går også til lærling her i Brønnøysund og er kjent med situasjonen her. Men dette engasjementet fra næringen i Brønnøysund kommer for sent, det vil ikke få den store betydningen for dagens behandling. Man må tidligere inn i prosessene. Denne dokumentasjonen og dette engasjementet er flott, men det burde kommet for seks måneder siden, sier Bang.

- Men hvis du er kjent med situasjonen og behovet for linjen, bør du ikke da stemme utfra dette?

- Det er få elever på linjen og elevtallet fortsetter å gå ned. Dette er en innstilling som også er noe begrunnet i økonomi. Jeg støtter innstillingen slik den er nå, men skal formidle informasjonen jeg har fått fra frisørnæringen i Brønnøysund videre inn til Arbeiderpartiets gruppe på fylkestinget før saken behandles. Men dette er nok noe som det må jobbes videre med framover, sier Bang.

Utdanningsforbundet: - Dette er forskjellsbehandling

Leder i Utdanningsforbundet i Brønnø Merethe Paulsen Blomstervik finner svært lite å være enig i med Grete Bang. Blomstervik mener for det første at Bang forskjellsbehandler Narvik og Brønnøysund, og hun reagerer også på uttalelsen om at det nå er for sent for Design og håndverk-linjen i Brønnøysund.

- Hva er det som er for sent, det er det absolutt ikke. Hvis fylkesråden og fylkestinget vil beholde linjen i Brønnøysund så blir det fortsatt Design og håndverk i Brønnøysund, sier Blomstervik.

Utdanningsforbundet i Brønnøy møtte Aps fylkestingsgruppes nestleder Grete Bang om nedleggelse av Design og håndverk ved BVS i forrige uke. Dette virker nå å ha hatt liten effekt. Fra venstre Grete Bang, faglærer Design og håndverk Nina Hamre, lokallagsleder i Utdanningsforbundet Brønnøy Merethe Paulsen Blomstervik, hovedtillitsvalgt Utdanningsforbundet Brønnøy Ida Kveinen-Langø og plasstilitsvalgt for Utdanningsforbundet Brønnøy ved BVS Sturla Johansen. Foto: Jøran Horn

Hun forstår ikke hvorfor Grete Bang ikke vil kjempe for linjen i Brønnøysund,

- I Narvik ble det opprør fra frisørnæringen og de gikk ut og lovet lærlingplasser. Der har fylkesrådet snudd. Nå har man gjort det samme i Brønnøysund, all ære til Marianne Høvik Torgnes og de andre i næringen her lokalt som tok denne utfordringen og som har gjort det fylkesråden ba dem om å gjøre. Men nå får vi altså beskjed om at det er for sent, og at Brønnøysund skal legges ned selv om situasjonen er akkurat slik den er i Narvik. Dette framstår for meg som helt krystallklar forskjellsbehandling mellom Narvik og Brønnøysund, tordner Blomstervik.

- Jeg synes det er merkelig at Grete Bang kan stemme for nedlegging i Brønnøysund og bevaring i Narvik når hun sitter på informasjon som tilsier at begge steder har likt behov og at næringen begge steder lover lærlingplasser.