Denne uken er tjenestehunder fra Heimevernet (HV) i Trøndelag og Nordland samlet på Værnes for å trene på søk i bygg og urbane omgivelser, med instruktører fra politiet.

En mobil sensor

– En patrulje som har med en tjenestehund får med seg verden beste mobile sensor, som kun krever litt mat og vann, forteller hundefører Fredrik Johansen fra Brønnøysund i en pressemelding fra HV14.

Sammen med hunden Exx legger han ned hundrevis timer i året på å bli en god hundeekvipasje.

Ifølge HV er hund en del av en enhet, som kan styrke evnen til å løse oppdrag betraktelig. Dette fordi hundene kan brukes til å patruljere objekter, forsterke patruljer, støtte ved vakthold og adgangskontroll.

– En patrulje forsterket med en hundeekvipasje blir noe mye mer enn i forhold til å «slenge på» et par ekstra soldater, forklarer hundeføreren.

Han er ikke eneste brønnøyværing som deltok, det gjorde også Siri Victoria Johansen fra Brønnøysund.

Den harde kjernen

– Han tilhører den harde kjernen av hundemiljøet i HV-14 som bruker veldig mye av fritiden sin på å holde ferdigheten vedlike.

Og å slutte, det går ikke.

– Jeg har prøvd å slutte flere ganger, men jeg klarer det ikke. Det blir både en livsstil og en hobby, smiler han.

HV utdanner og godkjenner hunder i kategorien «Tjenestehund I», som er en godkjenning som består av lydighet, sporsøk og patruljegang med markering på lyd. Hundene kan tilleggsutdannes innen spor på hardt underlag, beskyttelse, søk i bygg, lavine, vindsøk og rundering, som er et søk etter mennesker som er skjult i terrenget.

Hundelaget er en viktig del av innsatstyrkene i Heimevernet. I tillegg til at soldatene skal kunne, og mestre, det samme som resten av soldatene i innsatsstyrkene, skal de også trene hundene. De fleste hundeførerne i HV bruker sin private hund som både er familiens kompis og en nyttig ressurs for Forsvarets beredskap i Norge. I tillegg til rent militære oppdrag kan heimevernet støtte politiet og det sivile samfunn med sine hunder.

Naturlig del av lag

Ifølge leder for hundetjenesten i HV-12, kaptein Jonny Schjetne, krever det mye innsats fra både eier og hund for å få en god ekvipasje og at det trenes opp mot 45 dager i året inne til tjeneste, samt utallige dager med egentrening.

– Vi er en viktig ressurs ikke bare for våre egne avdelinger i  HV, men også på tvers av forsvarsgrenene og til det sivile samfunn. Hundene er uvurderlige for  en rekke oppdrag, da går ekvipasjen inn som en naturlig del av lagene til både jeger og innsatstroppene våre som en sensor-kapasitet som kan øke både overlevelsesevnen og evnen til oppdragsløsning, sier han i pressemeldingen.