– Det har vært veldig høyt trykk her i dag. Mange har vært innom for å få informasjon om DAB, opplyste Jarle Ruud som er markedsansvarlig for Digital Radio i Norge.

Da hadde denne grønne bilen og vogna stått parkert på Brukstomta et par timer. Ferden gikk videre til Bindalseidet på torsdag ettermiddag.

Gamle radioer kan brukes videre

For mange trenger veiledning i forhold til å ta inn DAB-signaler.

– Vi får mange typer spørsmål, som oftest handler det om antenner, radio hjemme eller i bil, og hva de trenger og må passe på. En del har problem med mottak i bil da er det som regel antenna som er utfordringen. I noen tilfeller må det kjøpes en ny antenne, men ofte er det bare at den ikke er plassert riktig, forteller Ruud. Han opplyser også at når det gjelder hjemmeradioer kan de fleste brukes etter at FM-nettet er slukket. Men da må den tilkobles et DAB-adapter.

Adapter gir god hjelp: Med et DAB-adabter kan man fremdeles bruke sine gamle radioer, fortalte Jarle Ruud fra radio.no. Foto: Hild Dagslott

– Til og med en gammel Sølvsuper kan brukes etter 11. januar, sier Ruud og demonstrerer dette. Når adapteret er på plass kan radioen av gammelt, edelt merke også betjenes med en fjernkontroll.

Feil i datastrømmen

I anledning intervjuet tok journalisten med sin egen DAB-radio. I høst falt NRK P1 ut, og etter den tid har det ikke vært lyd på denne kanalen.

Han tester radio og kanal, og finner raskt ut hva som er problemet.

– For seks-sju uker siden hadde NRK P1 en feil i datastrømmen en kort periode. Da gikk noen radioer i baklås. I noen tilfeller har det hjulpet med et nytt kanalsøk, men her måtte jeg foreta en tilbakestilling av alt. En såkalt «Factory reset». Nå er radioen på samme nivå som da den kom fra fabrikken. Den vil nå søke opp alle kanalene på nytt nå, sier Ruud. Kort tid etter er P1 tilbake igjen.

Nyttig informasjon

Radio.no har trålet Nordland på kryss og tvers disse ukene, de har også vært innom Trøndelag en runde, for dette fylket er den neste som får FM-nettet slukket.

– Vi startet i Å i Lofoten, og endepunktet før jul vil være Bodø.

– Hvordan tar folk i mot denne omlegginga til DAB?

– Noen er irriterte, men de fleste blir glade for å få hjelp. Man får gode løsninger for noen få hundrelapper i forhold til det utstyret man allerede har, sier Ruud.

Kaffe og info: Roald Båtnes, Tor knutsen og Osvald Velde fikk grei info fra markedsansvarlig for Digital radio i Norge, Jarle Ruud (t.v.) og Daniel Dahl som er informasjonskonsulent. Foto: Hild Dagslott

Tre menn fra stedet sitter bak i vogna og drikker kaffe. En av dem er Osvald Velde.

– Jeg har vært en av dem som har hatt store motforestillinger til denne omlegginga. Men nå ser jeg at dette kan bli helt greit. Det har vært viktig for meg å få denne informasjonen i dag, sier Velde.