Hun snakker daglig med kunder og kan fortelle at røykvarslere redder 10 – 20 liv hvert eneste år. Hver dag er det over hundre branntilløp i norske hjem. Flere av disse ender med tragedie.

I en undersøkelse gjort for Gjensidige av Ipsos, svarer 1 av 10 i Nordland at de ikke har kontroll på om røykvarsleren virker eller ikke. 4 av 10 er ikke helt sikker på hvordan de bruker brannslokkingsutstyret.

Ubrukelige røykvarslere

Er røykvarsleren mer enn 10 år må den byttes ut med en ny. Bare i Nordland regner Gjensidige med at det er flere tusen røykvarslere som er modne for utskifting.

- Hvis røykvarsleren ikke virker når du tester den, selv om batteriet er nytt, så er varsleren ødelagt og må straks skiftes ut med en ny. Røykvarslere redder liv. Ha derfor minimum en i hver etasje, gjerne seriekoblet, sier Lise Killi.

Ny forskrift

Fra 1. januar i år kom en ny forskrift. Den krever at det minst skal være en røykvarsler i hver etasje, og den skal dekke kjøkken, stue, sone utenfor soverom og sone utenfor tekniske rom. Alarmen skal kunne høres tydelig på oppholdsrom og soverom når dørene mellom rommene er lukket.