Ragnhild Hongbarstad bor i Thomaslenninga, og er tar kontakt med BAnett onsdag.

Forråtnelse

– Til tider er det kraftig stank av forråtnelse! Forventes det at naboene skal anmelde forholdet? Sender med bilder fra i dag, skulle ha vært med lukt på, skriver hun i en epost til BAnett, som også er sendt til Brønnøy kommune.

Bildene er tatt i onsdag.

– Jeg sendte første mailen i juni, i sommer. Det har vært et problem lenge før da. Det eneste jeg så, var at det ble lagt ut på nettsiden til Brønnøy kommune at det måtte ryddes opp. Jeg trenger ikke noen tilbakemelding, men jeg tenker på at det må ryddes opp, det kan ikke være sånn. Jeg har fått tilbakemelding om at den var videresendt til den som har med forurensingen å gjøre, forteller hun.

Et kommunalt ansvar

En av dem som er med som mottaker av eposten med bildene er leder for plan og utvikling i Brønnøy kommune, Gunvald Eilertsen. Han har mottatt eposten, og notert seg innholdet. Han beklager at folk tar seg til rette på denne måten.

– Generelt er forsøpling noe vi skal gripe fatt i når vi blir gjort oppmerksomme på det. Vi har hatt en aksjon om det i området ut fra tidligere henvendelser, og har informert om at dette ikke er greit gjennom vår egen nett- og facebook-side, sier Eilertsen, men legger til:

– Jeg registrerer at vi kanskje er tilbake til utgangspunktet. Vi ser at det dessverre blir hensatt, så vi skal se på det.

Plansjef Gunvald Eilertsen og Brønnøy kommune tar saken. Foto: Bente Milde

Kommunen skal nå se nærmere på hva det er snakk om i dette tilfellet.

– Det var noen bilder der, jeg så blant annet det var noe fiskeavfall og noen gjenstander, det var altså ymse søppel. Det er beklagelig at man setter fra seg ting man skulle tatt seg av på egen eiendom, sier han.

– Tenk på omgivelsene

Kommunen venter at folk forstår hva søppel er, og at det ikke skal settes fra seg over alt.

– Vi har faktisk et avfallsmottak som folk kan bruke, som ikke koster mye og som tar imot det meste, mener han.

I hans erfaring finnes det flere årsaker til at slikt skjer.

– Det kan være uomtenksomhet, det kan altså være årsaker til det, men man må tenke på omgivelsene og tenke på naboene. Man bor i en by, man bor tett, og vi skal ha det bra sammen.

Anmeldes ikke

– Hongbarstad spør om dette må anmeldes, vurderer kommunen det?

– Det har vi egentlig ikke noen strategi for, i den forstand at vi normalt forsøker å ta kontakt med den some eventuelt viser seg å være opphavsmann. Vi prøver å snakke til rette, og stort sett skjønner folk hva vi sier, og tar ansvar for det. I spesielle tilfeller har vi muligheten til å anmelde, men det må være adskillig mer alvorlig enn slike ting som dette. Da snakker vi om forsøpling som gir betydelige miljøkonsekvenser, sier Eilertsen.