Styreleder i Den Norske Dataforening Terje Wold annonserte torsdag kveld Brønnøysundregistrenes tidligere direktør Erik Fossum som vinner av Rosingakademiets hederspris 2016.

– Tre personer turte å tenke utradisjonelt, innovativt og på tvers av etatsgrenser. De tre har lagt et grunnlag for at Norge i dag er et smartere land. Vinneren av årets hederspris går til en av opphavsmennene bak IT-prosjektet Altinn som mer enn noe annet har endret det offentlige Norge, sa Wold, ifølge en pressemelding fra Brønnøysundregistrene.

Tidligere skattedirektør Bjarne Hope og tidligere direktør i Statistisk sentralbyrå, Svein Longva har dessverre gått bort, men Wold understreket det unike samarbeidet mellom de tre.

– Filosofien til de involverte personene var: Man må finne sammen, man må arbeide på tvers av etatsgrenser.

Formidable samfunnsmessige gevinster

Terje Wold understreket hvordan Altinn har revolusjonert innrapporteringen og den elektroniske dialogen mellom næringslivet, innbyggerne og det offentlige.

– Flere hundre millioner skjema og meldinger har passert via løsningen siden starten i 2003. De totale besparelsene for samfunnet ligger trolig et sted mellom 15 og 20 milliarder kroner. Som innbygger i landet har vel hver og en av oss spart timer av irritasjon og gremmelse over selvangivelsen, sa Wold.

Ønsker å dele æren

Erik Fossum var selv forhindret fra å delta på grunn av sykdom. Altinn-direktør Cat Holten mottok prisen i hans sted. Hun hilste fra Erik Fossum som også trakk fram den særdeles gode kjemien som hadde utviklet seg mellom han, Bjarne Hope og Svein Longva.

– De tre var et selvorganiserende team som tenkte «What is the mess» og «How should we fix it» og så gikk de på tvers av styringslinjer og bestemte selv hva de ønsket å gjøre. Dessuten begynte de smått, men tenkte stort, sa Cat Holten, som viderebrakte en stor takk fra Erik Fossum, som ønsker å dele æren med Svein Longva og Bjarne Hope.

Celebert selskap

Rosingakademiets hederspris deles ut til personer som på en betydelig måte har bidratt i utviklingen, markert og preget norsk IT-fag og -bransje nasjonalt eller internasjonalt over en lengre periode. Blant tidligere vinnere finner vi blant annet Norsk Data-gründer Lars Monrad-Krohn, tidligere professorer som Jon Bing og Kristen Nygaard, bransjeveteranen Peter Hidas og Opera Software-gründer Jon Stephenson von Tetschner.