I tirsdagsavisen fortalte en kvinne at voksne menn stod og smilte da hun ble utsatt for selsksuell trakassering under sist lørdags Oktoberfest i Brønnøysund.

Holdninger

– Plutselig ble jeg temmelig hardhendt grafset mellom bena bakfra. Jeg bråsnudde og så at det var en relativt ung mann, antagelig bare tidlig i tjueåra. Først ble jeg lyn forbannet, men så skjedde det som satte meg ut: Det sto en god del godt voksne mannfolk rundt, som bivånet hendelsen. De lo, og noen gjorde gester som betød at jeg skulle smile. Altså en ufarliggjøring av hendelsen. Eller - av holdningene, påpeker kvinnen.

Hun laster ikke arrangørene for hendelsen, men mener den viser holdninger som må tas et oppgjør med.

– Når mannfolk i alle aldre ufarliggjør dette, vil det aldri slutte, og jenter og kvinner vil oppleve dette uten å kunne ta til motmæle. Og grensene for hva som «må være greit» og hva «man må tåle», blir flyttet på. Det må være nulltoleranse for å grafse på folk.

Kvinnen har tidligere i livet vært utsatt for overgrep og fikk en sterk reaksjon på hendelsen.

– Naturlig nok reagerer jeg sterkere enn andre på slikt, men ingen skal være nødt til å akseptere sånt, da blir det neste bare noe enda verre, som vi likevel «må tåle», for det er da bare «guttestreker», påpeker hun.

Har politianmeldt

Torstein Moe fra Kulturcompagniet sa mandag at de vurderte å anmelde hendelsen, og samfunnskontakt Per Martin Orvik i Kulturcompagniet sier til BAnett at arrangørene nå har anmeldt hendelsen.

- Vi som arrangør anmelder forhold ved våre arrangementer til politiet der våre frivillige eller publikum utsettes for trusler, vold eller andre krenkelser. Alle skal kunne føle seg trygge på våre arrangementer. Vi aksepterer ikke holdninger og oppførsel der folk mener de kan krenke andre mennesker slik det som skjedde på oktoberfesten. Jeg vil oppfordre personer som kan ha opplysninger om hendelsen til å ta kontakt med politiet, sier Orvik.

Kvinnen sier til BAnett at hun setter pris på at Kulturcompagniet gjord dette.

- Det er bra at de tar ansvar. Det har en signaleffekt.