Statssekretæren i Kulturdepartementet skal gjenåpne Tjøtta sovjetiske og Tjøtta internasjonale krigsgravplasser. Gjenåpningen markerer at opprustingen av krigsgravplassene er ferdig etter sju års arbeid. Det blir også tale og kransenedlegging ved Russlands chargé d'affaires Svetlana Ozhegova og kransenedlegging ved Meruyert Yermekova frå Kazakhstan

Falstadsenteret har gjennomført et forskningsprosjekt og funnet 4.000 nye navn på gravlagte krigsfanger. Det er satt opp nye bronseplater med navn på de gravlagte. Til sammen er det brukt omlag 10 millioner på dette prosjektet.

Etter krigen ble alle gravlagte sovjetiske krigsfanger i Norge samlet sammen og gravlagt på Tjøtta internasjonale krigskirkegård i den såkalte Operasjon asfalt. Det ble gjort fordi man under Den kalde krigen fryktet at de som ville besøke gravene kunne være sovjetiske spioner.

Ved siden av den russiske krigskirkegården ligger gravene til de døde fra fange- og troppetransportskipet DS "Rigel".

På den sovjetiske krigskirkegården på Tjøtta er det gravlagt 8.562 personer, hvorav rundt 4.500 er identifisert. Av de over 2.500 som omkom på "Rigel" er 1.011 gravlagt på Tjøtta.