De siste 30 dagene har vært velsignet regnfrie, for de som trives best i oppholdsvær.

Ser vi på statistikken for målestasjonen på Vallsjøen på Vega, blir det raskt klart at 24. september til 23. oktober har vært betydelig tørrere enn samme periode i fjor, viser tall BAnett har innhentet fra Meteorologisk institutt.

Tørt

I år har det falt 61,7 mm nedbør på målestasjonen. I samme periode i fjor var tallet betydelig høyere, nemlig 159,3 mm. Det er nesten tre ganger så mye. 2016 har i denne perioden vært den tørrste på fem år.

Det sagt er ikke årets tall helt utenom de vanlige, og det er nok 2015 som er det unormale året. Tallene for de siste fem åra er som følger:

2016: 61,7 mm

2015: 159,3 mm

2014: 74,2 mm

2013: 86,9 mm

2012: 57 mm

Blir våtere

Men, spør vi, blir det våtere fremover? Vi spør vakthavende meteorolog Vibeke Tyness.

– Ja, det gjør nok det, men ikke de første par dagene. Det blir sol og fine forhold tirsdag og onsdag, men det blir nok mere skyer. Da kommer det et frontsystem inn mot Vestlandet, som sender skyer over store deler av kysten, men det kommer nok nedbør inn i løpet av torsdag. Jeg har ikke bestemt meg helt for om det kommer mye eller lite, prognosene mine er litt forskjellige. Men det blir ikke blå himmel og sol, konkluderer hun.

Årsaken til at det har vært så tørt i høst er fralandsvind som har lagt seg over kysten, og sendt regnet vekk. Den tiden er nå over.

– Det ligger et lavtrykk i Tyskland og Polen, som skubber høyttrykket unna. Da ligger vi åpen for nye lavtrykk vestfra. Vi går fra den tørre fralandsvinden til mer grå og våt høst. Det blir ikke så veldig kaldt heller, det er en sørlig komponent på denne vinden, selv om det er skyer, sier hun.

Kulinger?

Helga ser derimot ut til å bli grei.

– Det ser i grunnen ikke ut som at det blir så mye nedbør i helga, det er Vestlandet som får mest av det. Til og med fredag blir det mye hos dere, men så roer det seg nok slik at helga ikke blir så ille. Det er større sjanse for nedbør lenger sør i landet.

Det kan se ut til at vinden tar seg opp.

– Det blir også en vindendring i forbindelse med frontene, så vi ser ikke bort fra kulinger på kysten og i fjellet. Litt fra onsdag, og torsdag, om det slår til.