Samfunnshuset fylles opp med mange gamle, lokale klenodier – og alt du ikke visste at du trengte – når Brønnøy-speiderne arrangerer auksjon og loppemarked lørdag og søndag.

Varelageret i de gamle hybelbyggene ved Svarthopen er som vanlig smekkfullt etter ett års innsamling.

– Vi har så utrolig mange gamle ting i år at jeg har stor tro på å bikke 50.000 og sette ny auksjonsrekord. Folk kommer med ting til oss og vi rydder også ut dødsbo for en overkommelig penge, sier Brønnøy-speiderens Knut Ove Lønsetteig.

Forhåndsvisning

Sammen med auksjonarius John-Arne Warholm viste han tirsdag fram noen av godbitene som skal under hammeren.

– Det eldste objektet er en kantine fra 1789. Den laget av tre og trenagler og er i meget god stand. Dette lille skattholdet er fra 1877. Disse tønnene er brukt som garnfløyter. På den ene står det «L. Lunde Krogaa» og på den andre «L. L. Skogmo», sier Warholm, med en tyskerhjelm på hodet.

– Det har vi aldri solgt før. Symbolene har eieren pusset bort, men ellers er den komplett, sier Warholm.

– Eller kanskje det skal være en «gåbort-hatt» fra Jac. Moe og et lommeur fra 1897 med «Anne Signe» inngravert, spør Lønsetteig.

På trappa er flere auksjonsobjekter utstilt. Et gammelt melkespann, en lekegravemaskin, en stor lanterne, en blåselampe, et par skopanser til beksemsko, en loddvekt, en stor svensk «tigersåg», en båtbyggerklemme i tre og en kandiskutter, for å nevne noe. Alt med særegen patina.

De Makalause kommer

Et maleri av Asle Hjartland fra Mosjøen og et trykk av Ragnv. Grjotheim er blant kunsten som skal selges.

- I går fikk jeg inn en pakke. Da jeg åpnet viste det seg at det var små, nette figurer, forteller Lønsetteig.

- Krushunder. Hurra! De er uvurdelig for et hvert nordnorsk hjem, fastslår Warholm.

Auksjonen foregår i kantina og loppemarkedet i gymsalen. Tradisjonen tro blir det også underholdning – både underveis og imellom slagene.

– De Makalause skal opptre og John-Arne bidrar jo i kjent stil med mer eller mindre autentiske historier om auksjonsobjektene. Inntektene går til Brønnøy-speiderne, sier Knut Ove Lønsetteig.