For noen år siden var det forbudt å banke tepper på offentlig sted. Om det skyldtes en vedvarende støvplage vites ikke, men i dagens politivedtekter for Brønnøy kommune er forbudet mot teppebanking på offentlig sted tatt ut.

Dersom du derimot befinner deg i Sømna må du være varsom med teppebankingen. Blant annet. Der kreves det tillatelse fra politiet for å vise seg på eller i nærheten av offentlig sted i maske eller i drakt som er egnet til å forstyrre offentlig orden og ferdsel, heter det i §8 i Sømnas politivedtekter. Det er også forbudt å banke tepper, slik det var i Brønnøy før. Det er for ordens skyld også forbudt i Vevelstad. Det er også forbudt å spille kort på offentlig sted i Sømna.

Teppebanking får gå

Vi tar en telefon til Sømna-lensmann Leif Magne Øvrebust.

– Er teppebanking et problem i Sømna?

– Ja, kanskje.. vi har ikke fått noen meldinger om det. Det er vel ganske vanlig i borettslag, at det ikke bankes nedover vinduene. Det er ikke jeg som har utarbeidet politivedtekene, men det er vel ikke noe som får førsteprioritet. Det er klart at man skal vise hensyn. Om det ikke er til forstyrrelse for noen, så går det nok bra, forsikrer han.

Lensmann: – Står det i politivedtektene?

– Ser dere strengt på kortspill på offentlig sted?

– Står det virkelig i politivedtektene?

Øvrebust ler en stund.

– Den tror jeg i alle fall at vi ser mellom fingrene med, humrer han.

Brukes med skjønn

Da BAnett spør om det er et vedvarende problem at det slippes løs fjørfe i Sømnas gater, svarer lensmannen:

– Er dette de nyeste politivedtektene? ler han.

Han understreker at politiet bruker politivedtektene med skjønn og fornuft. Han har for eksempel ikke nedlagt noen forbud mot aking eller reagert mot folk som bærer store objekter på fortauene siden han kom til Sømna i 1998.

Ordføreren ler

Også Sømna-ordfører Andrine Solli Oppegaard reagerer med å le når hun får høre om hva som står i vedtektene, særlig forbudet mot teppebanking.

– Uten at jeg har lest saken er jeg glad for at lensmannen vår klarer å vise skjønn og å være pragmatisk. Det er vel på sin plass å ha en gjennomgang, ler hun, tydelig oppmuntret.

Hun innrømmer at vedtekene nok ikke har vært førsteprioritet i kommunen.

– Nei, det har nok ikke vært en prioritert oppgave, ler hun videre.

Juridiske pussigheter i Sømna

Her er noen av de mer pussige reglene i politivedtekene i Sømna, og i noen tilfeller andre kommuner.

  • Det er forbudt å vise seg maskert eller i drakt som forstyrrer orden og ferdsel uten tilltatelse fra politiet, etter §8.

  • Det er forbudt å banke tepper på eller ut over offentlig sted, etter §9.

  • Politiet kan forby bading på offentlig sted, etter §10.

  • Det er forbudt å nyte, skjenke eller by frem rusdrikk på offentlig sted, og det er heller ikke lov å spille om penger, etter §11. At det er forbudt å spille kort på offentlig sted er nok mer pussig. Samme forbud gjelder i Vevelstad.

  • Det er også forbudt å kaste stein, snøball eller annet som kan være til skade eller ulempe, etter §12a. I noen av kommunene er det også forbudt å slippe stein på farlig måte.

  • Det er ikke lov å trekke eller bære en gjenstand som kan være til hinder eller ulempe for ferdselen på fortau, etter §14.

  • Er det nødvendig av hensyn til ferdsel eller orden kan politiet forby aking og enhver sport, lek eller spill på offentlig sted, etter §15.

  • Det er også et kategorisk forbud mot å slippe fjørfe ut på offentlig sted etter §33, mens sau, geit og svin må passes på, sirkusdyr eller ville dyr må man ha tillatelse for å slippe løs på offentlig sted. Det samme forbudet gjelder i Brønnøy, Vevelstad Bindal og Vega, men i de to sistnevnte kommune nevnes ikke fjørfe.

  • Det er ikke lov å forstyrre en forestilling med «støy eller på annen måte», etter §40.

  • Foreldre som sliter med å få barna inn til kvelds kan vise til §41. Politiet kan nemlig, med vedtektene i hånd, bringe eller vise hjem barn under 14 år som «på egen hånd streifer om på offentlig sted» etter klokka 20.00 mellom 1. oktober og 30. april. Mellom 1. mai og 30. september må politiet vente til klokka 22.00. Det samme gjelder i Vevelstad.

  • I alle kommunene er det påbudt å stille seg opp i kø om man skal inn på et arrangement der mange samles utenfor lokalene. Ingen sammenstimling, med andre ord.

  • I Vevelstad må man forøvrig betale 20 kroner i avgift til kommunekassen for å holde dramatisk forestilling og enkelte andre arrangement.

Dette er politivedtekter

Det er politilovens §14 som hjemler kommunale politivedtekter som «...fastsettes av kommunen og godkjennes av departementet..». Det betyr i praksis at det er kommunestyret som vedtar dem.

Som hovedregel er det politiet som håndhever disse vedtektene, men visse vedtekter kan også håndheves av kommunen selv. Kommunene kan ilegge overtredelsesgebyr for visse punkter av vedtektene, og disse kan være mellom 500 og 5.000 kroner, avhengig av overtredelse.

Les vedtektene selv

Politivedtekter, Sømna kommune

Politivedtekter, Brønnøy kommune

Politivedtekter, Vevelstad kommune

Politivedtekter, Bindal kommune

Politivedtekter, Vega kommune