Tiendeklassingen fra Træna har i løpet av sommeren og høsten dratt på bærtur 47 ganger. Det startet med seks liter blåbær og multer midt i juli. Han ga seg ikke før langt ut i oktober. Turene ble gjennomført på hjemplassen ute i havgapet på Helgelandskysten.

Jevnt i toppen

Unntaket var tyttebærturen til naboøya Lurøy helt på tampen av sesongen. Målet var å slå Mona-Lisa Angell. Slik gikk det ikke. Tryggve havnet på andreplass i konkurransen om å bli Nord-Norges beste bærplukker. Kvinnen fra Narvik som har spesialisert seg på blåbær og multer slo Tryggve med 21 liter.

15-åringen forteller at han alltid har likt å plukke bær og at den nye nettsiden Ut og Plukk har gjort det ekstra artig å registrere bærturene.

- Interessen har jeg fra mormor. Hun er sykt opptatt av å plukke bær. Årets bærsesong har vært fantastisk. Det er grunnen til at jeg har plukket så mye. Noe har jeg solgt. Noe er gitt bort til venner og familie. Vi har også mye bær i fryseren. Stort sett har jeg vært ute og plukket alene. For noen er det kanskje en overraskelse at det er mulig å plukke så mye bær på Træna, sier den ivrige bærplukkeren.

Ny nettside

Det er de ti friluftsrådene i Nord-Norge som står bak Ut og Plukk. Prosjektleder Hugo Tingvoll sier at det i løpet av oppstartsåret har vært gjennomført bærturer i de aller fleste av landsdelens kommuner.

- 353 ivrige bærplukkere har vært med i år. Tilsammen har de plukket 9417 liter. Nordland ble beste fylke. Alta topper kommunelista foran Steigen og Narvik  Det ble plukket mest blåbær. I Finnmark deler blåbærene førsteplassen med multene. Kvinnene er i flertall. Hensikten med Ut og Plukk er å løfte fram bærturen som en god høstingstradisjon og en viktig friluftsaktivitet, sier Hugo Tingvoll.

Statistikk Ut og plukk 2016

TotaltHerav Nordland
Antall  aktive brukere353155
Antall reg. Brukere425175
Herav kvinner333
Herav menn89
Antall kommuner8036
10 på topp personer
Mona-Lisa AngellNarvik245
Tryggve LudviksenTræna222
Hilde R. SchumacherKvalsund197
Harriet KarlsenSkånland188
Karin ØverliIbestad173
Inger Kristin HaugenVefsn164
Verner KristiansenVadsø145
Nancy NikolaisenSteigen145
Karin M. HeggelundKvalsund131
Jan Kåre VikAlta129
1739