Forrige uke ble rapporten til en arbeidsgruppe i Nordland politidistrikt lagt frem. Denne rapporten skulle utrede hvilken struktur som ville være ønskelig for det nye politidistrktet, hvilke tjenestesteder man skulle beholde, hvilke tjenesteenheter man skulle opprette, og den geografiske inndelingen.

Helgeland bør deles i to

Håvard Fjærli var den siste politimesteren på Helgeland. Han er fortsatt fungerende leder for politiet på Helgeland. Han reagerer på forslaget. Han er klar på at Helgeland bør deles inn i to GDE, ledet fra henholdsvis Mosjøen og Mo i Rana.

– I Troms politidistrikt, som er mindre enn Nordland, legges det opp til fire geografiske driftsenheter. Det samme gjelder et fylke som Møre og Romsdal. Jeg mener vi bør dele Nordland i fem enheter – ikke tre som arbeidsgruppa foreslår. I tillegg til å dele Helgeland i to, mener han at også Midtre Hålogaland, som omfatter Ofoten, Lofoten og Vesterålen, bør deles i to, sier han til Helgelendingen.

Massiv sentralisering

Ifølge avisen tar Fjærli over som politiets næringslivskontakt.

– Dersom man følger arbeidsgruppas innstilling ender vi opp med det jeg vil kalle en massiv sentralisering av politiet i Nordland, kanskje ikke i dag eller i morgen, men på sikt, uttaler Fjærli.

Han uttrykker også at det er bemerkelsesverdig at politiet i Sandnessjøen skal være tjenestested, og ikke tjenesteenhet. Slik forslaget fra arbeidsgruppa ser ut, blir Mosjøen en tjenesteenhet, i stedet for GDE.

– Mosjøen mest sentralt

– Mosjøen har en sentra plassering på Helgeland, det er det mest kostnadseffektive alternativet og vi har allerede ressursene her i byen, sier Fjærli til Helgelendingen.

Da BAnett første gang omtalte saken, uttalte politimester Tone Vangen i Nordland:

– Rettesnoren er å få en så god polititjeneste som mulig.

Kartet til venstre viser dagens tjenestesteder på Helgeland. Kartet til høyre viser tjenestestedene om forslaget blir en realitet. Kartet til venstre har også delt Helgeland inn i tjenesteenheter (som er vaktregioner) med farger, mens kartet til venstre kun bruker farger for å markere kommunene. Stor prikker på etter-kartet betyr ledende tjenested i en tjenesteenhet, mens prikk betyr tjenestested. Foto: Nordland politidistrikt