Litt under ett år etter at Helgelendingen la ned kontoret sitt i Brønnøysund, har styret i avisen torsdag besluttet å stenge kontoret i Sandnessjøen.

Det betyr i praksis at Helgelands Blad er eneste nyhetsmedium som er representert i Sandnessjøen.

Like bra dekning er illusorisk

Konstituert sjefredaktør Rune Pedersen beklager at avisen må legge ned kontoret.

– Dette er en lei dag, innrømmer han.

Han understreker at kontoret ikke legges ned for rundt årsskiftet, og mener at man derfor har ganske god tid utover høsten til å planlegge en god løsning for avviklingen.

Han erkjenner også at dekningen av Sandnessjøen vil bli merkbart dårligere.

– Vi må prøve å få med toppene i Sandnessjøen fra Mosjøen. Særlig er det viktig for oss å ha kontroll på det som skjer innenfor olje og gass på kysten, og vi håper jo som alle andre at det tar seg opp i den næringen fremover. Men vi kan ikke ha den samme grundige dekningen på kysten som vi har i dag, det vil være illusorisk å tro, understreker han.

1974: Motvekt til høyreavisa Helgelands Blad

Helgelendingen, da som Helgeland Arbeiderblad, har vært til stede i Sandnessjøen siden 1974. Det var et krav fra Alstahaug arbeiderparti at arbeiderpressen skulle etablere seg i byen, noe som kanskje var forståelig nok, da Helgelands Blad på den tiden var en tydelig Høyre-avis.

– Mange ønsket nok et annet perspektiv enn det Helgelands Blad kunne tilby, tror Pedersen.

Styreleder Bjarne Holgersen i Helgelendingen har ikke besvart BAnetts henvendelse torsdag, men til egen avis uttaler han:

– Dette er i første rekke et kostnadsbesparende tiltak for å kunne møte en framtidig annonsesvikt.

Holgersen legger til at det er en trist dag, i første rekke for de som berøres av nedleggelsen.

Uklart for ansatte

Det hadde uansett ikke vært et alternativ å fortsette som i dag, ifølge styrelederen.

– Dette har dreid seg om å finne den fingeren det gjør minst vondt å kutte seg i, understreket han på et allmøte, ifølge Helgelendingen, som også skriver at det er den pågående budsjettprosessen som avgjør framtidig bemanning i Helgelendingen.

Det er altså ikke avklart om de ansatte med arbeidssted i Sandnessjøen vil beholde jobbene sine.

– Kan bli uten jobb

Snorre Sjøvoll er klubbleder for journalistene i Helgelendingen, og legger ikke skjul på at det er en tung dag.ng dag for alle.

– Spesielt har jeg medfølelse med to svært flinke journalister som nå kan bli uten jobb. Det vi ser nå er dessverre en trend som jeg mener er en alvorlig trussel mot lokaldemokratiet, påpeker Sjøvoll til egen avis.