Det er Nav som melder dette i en pressemelding.

Ifølge meldingen anmeldte Nav fra januar til august i år 59 personer i Nordland for svindel av totalt 10,6 millioner kroner, som er en økning på 3,4 millioner kroner fra samme periode i fjor.

Dagpenger vanligst

Det er svindel av dagpenger som står for over halvparten av de anmeldte, totalt 35 personer og 4,5 millioner kroner.

Dagpenger skal sikre inntekten til arbeidsledige. De fleste er ifølge Nav anmeldt for ikke å ha meldt i fra til Nav om endringer i arbeid og inntekt. Ifølge meldingen avdekkes slike saker ofte ved å sammenligne interne opplysninger med andre etaters registre.

– Det er alvorlig når noen som både har inntekt og er arbeidsføre svindler til seg trygd. Vi har gode metoder for å avdekke slik svindel. Alle som mottar stønader må regne med å bli kontrollert, sier avdelingsdirektør i Nav kontroll nord, Jannike Syse i meldingen.

Det er fire saker som gjelder svart arbeid i kombinasjon med stønad, og disse fire sakene representerer til sammen 2,7 millioner kroner.

– Å urettmessig motta trygd og samtidig jobbe svart er dobbelsvindel. Det ser vi svært alvorlig på, sier Syse i pressemeldingen.

Foreldre anmeldt

Det er også anmeldt seks foreldre for svindel av enslig forsørgestønad og barnetrygd. Dette representerer i overkant av 1,3 millioner kroner. To av disse er anmeldt for medvirkning.

Enslig forsørgerstønad skal sikre inntekt for enslige mødre eller fedre. Vanligvis har den ene parten oppgitt en annen adresse, mens paret i realiteten bor sammen, ifølge Nav.

– Det er alvorlig når to personer går sammen om å svindle. Begge foreldrene risikerer både fengsel og krav om tilbakebetaling, sier Syse.

Kan gi fengselsstraff

Høyesterett har uttalt at trygdesvindel over grunnbeløpet i folketrygden, 1G (92.576 kroner i 2016), skal medføre ubetinget fengselsstraff.

En mann fra Nordland er i 2016 dømt til fengsel i to måneder for svindel av dagpenger for 141 000 kroner. Mannen hadde vært i arbeid og hatt inntekt uten å melde dette til Nav.

En annen mann ble i Brønnøy tingrett dømt til seks måneders fengsel for Nav-bedrageri for 300.000 kroner. Halve straffen ble gjort betinget.