Helgeland Kraft, Trønder Energi, NTE Nett AS og Nordlandsnett tar i bruk Driftsradio i Nødnett fra 1. oktober.

Nødnett er robust og bygget for å kunne virke i vanskelige situasjoner. De fire kraftselskapene som nå tar nettet i bruk vil få styrket sin beredskap og er de første i Norge som tar det i bruk, i slikt omfang. Dette styrker forsyningssikkerheten fra Dovre til Steigen.

Beredskap et vilkår

– Vi er glade for dette. Vi har hatt et godt samarbeid underveis, og har en avtale som gjør at vi styrker robustheten i Nødnett i fellesskap med kraftselskapene, sier Nina Myren, avdelingsdirektør Kunder og beredskap i Direktoratet for nødkommunikasjon (DNK).

– Beredskap er et vilkår for at vi går inn i dette, sier operativ leder Svein Almås hos Helgeland Kraft.

De er på Thon hotell i Brønnøysund, der alle fire kraftselskapene er samlet for å «sparke i gang» bruk av driftsradio for Nødnett.

Beredskapsrolle

Kraftselskapene har en viktig beredskapsrolle, og kan også bidra til å ivareta selve nettene.

– Vi er opptatt av at kraft er en kritisk del av infrastrukturen. Ved å ta i bruk Nødnett får de mulighet til å holde kontakt med nødetater, vi ser at vi får bedre Nødnett av dette, og kraftselskapene kan bidra til å holde få både Nødnett og strøm tilbake i tilfelle brudd, sier Myren.

– Vi bidrar til å holde nettet oppe, både i daglig drift og i ekstreme tilfeller, sier legger Almås fra Helgeland Kraft til.

En av fordelene med nødnettet er at det er landsdekkende, og uavhengig av geografisk grense og organisasjonstilknytning.

– De fire kraftselskapene som er involvert nå dekker Norge fra Dovre til Steigen. Det er over en fjerdedel av Norgeskartet, peker han på.

Slik ser driftsradioenheten ut. Foto: Helgeland Kraft