Statens Vegvesen har satt opp ny værstasjon på Våg, og nå er er nettkameraet der i drift, slik at man kan sjekke vær- og føreforhold.

- Kameraene er satt opp i forbindelse med Statens vegvesen sine værstasjoner over hele landet. Formålet er å gi publikum og entreprenører god oversikt over vær og føreforhold på veiene. På denne måten kan entreprenørene gjøre riktig tiltak til riktig tid, og bilistene skal kunne bruke webkameraene til å kunne planlegge reisen bedre med tanke på vær og føreforhold, sier Thor-Anders Amundsen i Statens Vegvesen til BAnett.

Populær tjeneste

Han forteller at Vegvesenets webkameraer er mye brukt.

- I vinterhalvåret har vi mellom 40 og 60 millioner nedlastinger av bilder i måneden, men vi vet ikke hvor mange brukere det er av tjenesten. Størst interesse for webkameraene er på typiske utfartsdager i vinterhalvåret, og vi ser tydelige topper på bruken av tjenesten når det er varslet krevende værforhold.

Ifølge Amundsen oppdateres kameraet på Våg mellom hvert 15. og 30. minutt, noe etter kapasitet.

Utfordrende område

Lisbeth Nilsen i Vegvesenets seksjon for Geodata og ITS sier at man valgte Våg fordi Vegvesenet har få værstasjoner på fylkesvei 17 sør i fylket.

- Derfor var det ønske fra blant annet vegtrafikksentralen om at vi skulle få satt opp en værstasjon med kamera i dette området. Både for å se vær og føreforhold, men også for å se når (u)vær kommer inn vestfra. Driftsentreprenøren for vintervedlikehold pekte på at dette var et område som var utfordrende med tanke på vintervedlikehold.

- Har dere planer om flere kameraer på Sør-Helgeland?

- Vi skal sette opp et kamera på Fv17 på Søvik, ellers er det per nå ingen planer om nye kamera, opplyser Nilsen.

Kameraet på Våg er naturligvis lagt til på BAnetts webkamera-side.