I høst arrangerer Brønnøysunds Avis med samarbeidspartnere igjen Puss opp. I år er det et ungdomsrom som skal få en totalrenovering.

Tilde Emilie grer pelsen til kattepusen Steinfrid. Steinfrid liker seg på rommet til Tilde Emilie. Hun foretrekker å sove i enden av senga, men ikke på sofaen.

Fra 1943

– Jeg trenger et kattehjørne til henne, med et klorestativ og noe å klatre i. Hun bor på rommet sammen med meg, sier hun.

Det er i det hele tatt mye som må gjøres. Vinduet lekker, og trekker. Regner det må hun legge en håndduk foran det. Vinterstid er rommet iskaldt, og det er ikke nok strøm på rommet til å lade mobil og å ha på varme samtidig. Hun og mamma har bodd i huset siden 2011, men nylig har mamma blitt student, og det går ut over økonomi og tilgjengelig tid for å reparere det som må repareres i huset som ble bygget helt tilbake i 1943.

– Rommet mitt skulle pusses opp, men så ble det lekkasje i kjelleren. Og så lekkasje i gangen.

Kniv som dørhåndtak

Hun må helt klart ha ny seng. Den hun har er arvet, og mangler deler, og henger dårlig sammen. Men hun vil gjerne ha en sovesofa i tillegg for overnatting.

– Rommet har rosa hyller og prinsessegardiner, jeg liker litt mørkere rødrosa farger, men dette er et barnerom, sier hun.

Hun har en PC, men den sluttet å virke. Så det trenger hun uten tvil.

– Jeg skulle gjerne hatt en skrivepult og en god kontorstol for leksene, nå gjør jeg dem i stua.

På lydfronten ville en bluetooth-høyttaler være fint, men det er døra som er aller viktigst:

– Den mangler dørhåndtak, og vi får ikke tak i dørhåndtak til disse. Så jeg bruker en kniv som dørhåndtak, sukker hun.

Med Tilde er alle kandidatene til årets Puss opp prestentert, og fra klokken 12 i dag kan man gå inn og stemme på sin kandidat.