BAnett har omtalt at Hæhre entreprenører AS sitt tilbud til anbudskonkurransen på E6 Helgeland sør ble diskvalifisert fordi entreprenøren leverte anbudet i feil postkasse, og i begynnelsen av juli ble det klart at Hæhre tar saken til retten, og begjærte en midlertidig forføyning i tildelingsprosessen, noe som automatisk legger anbudstildelingen på is. Saken ble behandlet hos Oslo byfogdembete 5.-7. september, og fredag er kjennelsen klar i saken. Avgjørelsen har en betydning for flere hundre millioner offentlige kroner.

Staten frifunnet

Staten er frifunnet, og Statens vegvesen gjorde med det rett i å avvise tilbudet fra Hæhre.

– Vi tar dommen til etterretning og konstaterer at Oslo byfogdembete er enig i at vår saksbehandling er korrekt. Samtidig vil jeg legge til at jeg synes det er svært beklagelig at vi havnet i denne situasjonen i utgangspunktet; dette er en sak vi gjerne skulle vært foruten, sier regionvegsjef Torbjørn Naimak i en pressemelding.

I kjennelsen konkluderer retten med at «...Hæhres tilbud ikke ble levert til det sted som var oppgitt i konkurransegrunnlaget. Tilbudet som Hæhre leverte på den riktige adressen i Oslo 2. juni kl. 11.50 ble videre lvert etter fristens utløp». Retten mener at det ble gitt god nok informasjon, og viser til brev- og epost-kommunikasjon i forkant.

Kunne spart flere hundre millioner

Statens vegvesen har hele veien vært tydelig på at Hæhres levering i feil postkasse har betydd at de ikke kan vurdere tilbudet deres.

Det ble først kjent at to tilbydere, NCC Norge AS og Skanska Norge AS hadde levert såkalte tilbudssummer på henholdsvis 2.297.552.588 kroner og 2.306.312.867 kroner.

Ifølge Hæhre var deres tilbud betydelig lavere, med en tilbudssum på 1.980.000.000 kroner.

Siden det også følger med en «bonus» for å oppfylle visse anbudskriterier, opererer man med en fiktiv «konkurransesum», som inkluderer et fratrekk fra tilbudene fra anbydernes tilbudsummer.

Med fratrekk for oppfylte anbudskriterier er konkurransesummen henholdsvis 2.063.700.367 kroner for Skanska og 2.175.377.588 kroner for NCC. Hæhres konkurransesum er ifølge deres anslag 1.757.000.000 kroner.

I så fall ville Hæhres konkurransesum være 307 millioner kroner lavere enn Skanskas sum.

Det er altså en besparelse staten nå går glipp av.

Kritikk mot SVV

Statens vegvesen får likevel kritikk i kjennelsen:

«At Statens vegvesen kunne foretatt en mer fullstendig og gjennomgripende oppdatering av konkurransegrunnlaget og lagt dette ut på eRoom (digital løsning driftet av SVV, red.anm.). med den sannsynlige konsekvens at Hæhre hadde levert på rett sted, endrer likevel ikke det forhold at opplysningen om leveringssted var klart kommunisert til Hæhre», skriver retten.

Videre:

«Den «feilen» som her har oppstått, og som førte til at Hæhre leverte sin konvolutt 2 i Mosjøen, og ikke i Oslo, ville altså etter rettens syn sannsynligvis ha vært unngått ved at Statens vegvesen hadde oppdatert alle deler av konkurransegrunnlaget med opplysningen om endret leveringssted».

1,6 mill. i saksomkostninger

Retten mener det ville vært «klargjørende» om Statens vegvesen hadde tatt enkelte andre grep, som å legge ut oppdaterte versjoner på eRoom.

Hæhre har tapt saken, og Hæhre må betale tilsammen 822.675 kroner i saksomkostninger til Staten, og 570.000 kroner i saksomkostninger til Skanska Norge AS.