Mandag gjennomførte Statens vegvesen en kontroll i Brønnøysund sentrum, mellom klokka 12.30 og 18.00.

Resultatet er entydig, kontrollørene fikk nok å gjøre.

– Vi har skrevet fjorten mangellapper teknisk. Det går på slikt som dekk og lys, stort sett.

Det sier inspektør Trond Bøhli i Statens vegvesen på Helgeland. Han forteller at det i noen tilfeller ikke holdt med mangellapper.

Vil kjøre ut dekka

– Vi har gitt noen gebyr, fem for slitte dekk, blant annet. Kravet er 1,6 mm, og noen er tynnslitt. Det er gjerne slik, på høsten vil folk kjøre ut dekka før de skal sette på vinterdekk. Det er ikke så lurt. Men det er jo særlig på høsten man trenger god mønsterdybde. Eller, det gjør man jo hele året. Men særlig på høsten, slår han fast.

I tillegg er det gitt fire bruksforbud, som gikk på sikring av last o.l.

– Da får de laste om, så tar vi en titt, og så kjører de videre om det er godkjent, sier Bøhli.

To anmeldt, to avskiltet

I tillegg er to sjåfører anmeldt for kjøring uten gyldig førerkort. Da er det altså ikke slik at sjåføren ikke har førerkort.

– Da gjelder det bil og tilhenger som er mer enn 3500 kg, sier inspektøren.

Dessuten er to biler avskiltet, en for manglende årsavgift, og en for manglende EU-kontroll. Det er også gitt ett gebyr for manglende bilbelte og to gebyr for sjåfører som ikke hadde med seg førerkortet.

Dukker stadig opp

– Vi er på veien fordi vi ønsker god trafikksikkerhet. Vi dukker stadig opp. Vi har et stort område å dekke, hele Helgeland. Vi må litt rundt om kring, sier Bøhli.

I tillegg til manuell kontroll hadde SVV med seg det de kaller kjennemerkegjenkjenning under mandagens kontroll.

Systemet, som egentlig heter Automatic number plate recognition (ANPR) hjelper dem å plukke ut biler som har begjæring. Da kjenner automatikken igjen registreringsnummeret, sjekker det opp mot eget register, og melder fra om det er merknader, kjøreforbud eller begjæring på den aktuelle bilen.