Skjenkekutt som prøveordning

Nå skal driftsstyret vurdere handlingsplanen, og ta stilling til rådmannens innstilling. Det er gjort en vesentlig endring av planen etter høringsrunden og dialogmøte med næringen, og det er at rådmannen ikke foreslår å innskrenke skjenketidene i en prøveperiode fra 1. oktober 2016 til 30. september 2017, altså ett år, med en evaluering før endelig politisk behandling i løpet av oktober 2017.

– Vi har sett til Sandnessjøen og Mosjøen, hvor det ble innført skjenkestopp 0200 i forrige bevillingsperiode. Erfaringene derfra er positive. Politiet melder om roligere forhold i sentrum i begge byene og voldsstatistikken har gått merkbart ned. Det er heller ikke registrert økende kontakt med politiet som følge av hjemmefester og lignende. I Trondheim er også erfaringene de samme. Vefsn har nettopp behandlet retningslinjene for neste periode og opprettholder skjenkestopp 02.00, skriver rådmannen i innstillingen.

Det åpnes også for utvidet skjenketid i romjulen, 3.-6. juledag.

Tror ikke bransjen vil merke noe

I saksfremlegget innrømmer rådmannen at politiet har sett en nedgang i antall oppdrag i helgene, men at dette kan forklares med færre personer i bybildet, og bortall av enkeltpersoner som enten var «vitner, fornærmet eller gjerningspersoner». Politiet kunne tidligere oppleve at ressursene deres ble båndlagt av hendelser ved Shell eller Schrøders plass, eller ved utestedene.

Det understrekes av rådmannen at kommunen ønsker et variert og sterkt kulturliv i byen, flere næringsetableringer og «et pulserende samfunn», men det hevdes at innskrenkede skjenketider ikke vil ha noen negativ virkning på disse aktivitetene.

– Vi tror ikke en ordning med tidligere skjenkestopp vil bidra færre tilbud, men heller at innbyggerne blir mer bevisste på å ta i bruk tilbudene som finnes. Det faktum at politiet argumenterer så sterkt for tidligere skjenkestopp og at tilbakemeldingene fra bransjen selv er fraværende (med ett unntak), taler for en utprøving av endrede skjenketider i Brønnøy.

Hevder livemusikk vil lide

Den ene tilbakemeldingen fra utelivet er signert Stein Brekk hos Kred. Han viser til at utesteder, ulikt butikker som selger alkohol, ikke får skjenke ubegrensede mengder til den enkelte gjesten, og må holde kontroll på at gjesten ikke får skjenket for mye alkohol i løpet av en kveld. I høringsuttalelsen hevder han at det er en forskjellsbehandling av utelivet og butikkene når utelivet skal få kortere skjenketider, mens butikkene får beholde sine salgstider.

– For vårt vedkommende påpeker vi at vårt livetilbud av musikk vil bli svært skadelidende, med en kortere tidsperiode på kveldene for å ta betalt for dette. Brønnøysund er et av svært får steder som fortsatt har klart å opprettholde en aktiv livescene, der andre sammenlignbare steder har blitt uten. Vi må ha de beste vilkårene på plass for å fortsette med det, argumenterer han.

Politibudsjett årsaken?

Han frykter også at tidligere skjenkestopp vil innebære at gjestene ikke er «ferdige», og heller drar på hjemmefest. Han tror også at flere vil dra hjem samtidig, noe som kan øke faren for konfrontasjoner. Han skriver videre at utelivsaktører i Rana og Vefsn melder om et redusert uteliv, og store vansker med å overleve i bransjen.

Brekk spør også om hvorfor politiet nå har endret mening.

– Hva er årsaken til en eventuell endring her? Er det budsjettmessige årsaker som ligger til grunn? I så fall medfører en slik vurdering store konsekvenser for oss som skjenkesteder, når utfallet blir at folk sitter hjemme og drikker på hjemmefester, eller at vold i gata kan bli utfallet, spør han i uttalelsen.

Arbeidsgruppen tar Kreds innvending til etteretning, og det er derfor man foreslår innskrenkningen som en prøveordning i første omgang.

Politiet: Kanskje folk kommer ut før?

Politiet hevder på sin side at innskrenkede skjenketider har hatt god effekt i byer som Sandnessjøen og Mosjøen.

– Både Mosjøen og Sandnessjøen har opplevd en klar nedgang i antall voldssaker i helgene etter at de endret sine skjenketider. De har ikke opplevd økning i bråk og vold i private rom i etterkant av at utestedene stenger, skriver de.

Dessuten tror politiet at innskrenkede skjenketider vil føre til at folk går tidligere ut på byen.

– Politiet er videre av den oppfatning at de som går ut på byen i Brønnøysund i helgene først går ut etter midnatt og gjerne er godt beruset når de går ut på byen. Med tidligere skjenkestopp vil man kunne endre denne trenden slik at folk kommer tidligere ut på byen, noe som igjen kan føre til at de forhåpentligvis ikke er så beruset når de kommer til skjenkestedene, anslår de.

Laila Knygh Brekk og Stein Brekk er begge tydelige i sin motstand mot innskrenkede skjenketider i Brønnøy. Her fotografert ved en tidligere anledning. Foto: Bård Pedersen