Det var hennes mor Mona Tobiassen som i helgen etterlyste mer informasjon om funnet i Mefjorden på Senja. Brevet i flaskeposten viste at den  kom fra 8. klasse ved Leknes skole i Lofoten og at den ble sluppet i havet ved Brønnøysund.

Miljøprosjekt

Men hvordan hadde det seg? Det har Lofot-Tidende tidligere skrevet om. Det var i  april 1990 at 8.-klassinger fra Leknes slapp ut 10.000 flaskeposter utenfor Brønnøysund. Pensjonert lærer Herbjørn Alstad forteller til avisen at valgfag-klassen i natur og miljøvern ryddet i fjæra og begynte å lure på hvor alt søppelet kom fra.

De fikk med seg Miljøverndepartementet på prosjektet, og 330-skvadronen stilte med et helikopter for flaskedroppet. Fargene på lappene i flaskene viste hvor langt fra land de var sluppet på hav. Flaskene ble i hovedsak funnet igjen på yttersiden av Lofoten og Vesterålen og videre nordover til Senja, med mer sporadiske funn lengre nord og langs Finnmarkskysten.

– Per 31/8 1990 ble det funnet 2200. Så det ligger kanskje 7000-8000 flasker og flyter ennå, sier Alstad til Lofot-Tidende. Han er siden blitt varslet om flaskefunn blant annet i 2007 og 2014 - og nå ble det altså funnet nok en slenger.

Har sendt svarskjemaet

Mona Tobiassen har siden helgens funn ble kjent fått kontakt med flere av de involverte.

– Har fått melding fra et par som gikk i klassen og var med på slippet, samt fra Herbjørn Alstad som var lærer for klassen i 1990. Så innlegget nådde fram, forteller hun til BAnett.

Og Elida postla mandag svarskjemaet i flasken, slik at det ferske funnet på Senja også blir en del av datagrunnlaget.

– Første skoledag i dag, så hun har sikkert litt å fortelle de andre, påpeker Mona Tobiassen.