21 områder, blant annet disse to fiskeværene, er nå blitt beskyttet av Riksantikvarens og Kystverkets samarbeid som omhandler fredning av sentrale og viktige anlegg langs norske kysten.

Skjærvær har spilt en stor og viktig rolle i fiskeriene i Helgelandskysten. To moloer ble bygd i 1931 som skulle skjerme havna og fiskerne mot de voldsomme uværet og dragsuget i havet, spesielt med tanke på vinteren. Fredningen inkluderer begge moloene hvor de brukte stein som ble hogd ut av berget på øya.

Moloene fremstår i dag som et vakkert og et godt stykke arbeid, som har overlevd enorme naturkrefter i snart 90 år.

Fundamenteringen under vann gjelder også under fredningen av konstruksjonen.

Ta vare på framtiden

Motivet med fredingen er å ta vare på fiskeværet Skjærvær som et viktig havne- og fiskehistorisk anlegg, skriver Kystverket om fredingen. Meningen med moloene var å gi gode havneforhold for motorskøytene da de ble tatt i bruk.

Helgelandsflesa ligger på melsteinsgrunnene rett nord for grensen mellom Nord-Trøndelag og Nordland. Den værharde holmen var et viktig landkjenning og ledmerke for båtene. Nå er den fredet som et viktig navigasjonshistorisk kulturminne.

Helgelandsflesa er større enn andre varder, fordi skipstrafikken før i tiden var fullstendig avhenging av å se den i dårlig vær. Den har spilt en stor rolle for handel, kommunikasjon og transport gjennom historien, altså ikke bare for trygg ferdsel langs kysten.

Flere områder er fredet

Vardø Moloer, Nordøyan fiskerihavn i Vikna Kommune og Husholmen fyrlykt i Vågan er andre områder som også har blitt fredet. Fyrlykta i Vågan var en vanlig fyrlykt på sin tid, men i dag er det få igjen på landsbasis. Selve lykta, fundamentet av stein og rekkverket er fredet.