Det store oppsvinget i antall personer som bruker naturen, fører også til en stor økning i antall redningsaksjoner de siste årene, ifølge Den Norske Turistforening. Nå går de ut med en påminner om at fjellvettreglene også gjelder om sommeren

Også om sommeren

Påsken 2016 lanserte Den Norske Turistforening og Røde Kors reviderte fjellvettregler. Mange forbinder disse reglene med vinter, men fjellvett er like viktig om sommeren, skriver foreningen.

-         Det er veldig gledelig at stadig flere tar naturen i bruk, og ikke minst at flere som ikke har så mye turerfaring nå er aktive utendørs på ulike måter. Samtidig er det grunn til å minne om at alle er ansvarlig for egen sikkerhet, og vi oppfordrer alle til å bruke fjellvettreglene aktivt, sier generalsekretær i DNT Nils Øveraas.

Redningsmannskapene melder om stadig mer å gjøre i fjellet. De forteller om folk som legger ut på en krevende turer lettkledd, med sandaler på bena og uten mat. I sommer har det dessverre også kommet flere rapporter om dødsfall og redningsaksjoner av folk som feilberegner på tur.

-         Forholdene i sommerfjellet kan også skifte fort og være krevende. Det er viktig at alle er ærlige med seg selv og setter seg inn i hva slags tur de har tenkt seg ut på. Vi unner alle gode naturopplevelser, og bruker du fjellvettreglene som rettesnor vil du kunne få både en trygg og god tur, råder Øveraas.

Nye regler

Anne-Mari Planke, leder av friluftsavdelingen i DNT, ledet ekspertgruppens arbeid med revidering av reglene. Hun er opptatt av at vi ikke kan sikre oss fra uhell i fjellet gjennom å sette opp fysiske sperringer og skilt i naturen.

-  Det beste vi gjør er å forebygge gjennom opplæring og at folk selv tar ansvar. Så vidt vi vet er Norge den eneste nasjonen i verden som har fjellvettregler. Norge er en fjellnasjon og bruken av fjellet er allmenn, det skal vi være stolte av. Målet med fjellvettreglene er at du som skal på tur finner riktig turmål, på riktig dag, med riktig gruppe og tar med riktig utstyr, sier hun.