På ti år har produksjonen av bringebær i Norge økt fra 340 til 1433 tonn i året. Ifølge Opplysningskontoret for frukt og grønt økte bringebærsalget med 5,3 prosent fra 2014 til 2015. Det melder Landbruks- og matdepartementet.

– Utviklinga i norsk bringebærdyrking de siste åra er en samanhengende suksesshistorie, sier landbruks- og matminister Jon Georg Dale.

Ifølge Landbruksdepartementet var det etter at bringebærsorten Glen Ample kom på det norske markedet i 2003 at etterspørselen virkelig økte. Nå utvikler det delstatlige forskningsselskapet Graminor en ny bringebærsort, Ninni, som skal være tilpasset norsk klima.

Folk ønsker ferske bær

Steve Saltermark merker at interessen har økt.

Den lokale bærprodusenten på gården Saltermark har nemlig stor etterspørsel.

– Etterspørselen lokalt etter bær er stor, både for bringebær og andre sorter. Det er økende interesse, og folk ønsker ferske bær i butikkene. Jeg selger mest til gamle kunder, privatpersoner, sier han til BAnett.

Over halve arealet frostrammet

Dessverre har ikke været vært på bærenes side i år.

– Vi har ikke kommet i gang ennå, fordi det har vært en kald vår, og vi er litt forsinket. Det er mye som er ødelagt av frost.  Halve arealet og vel så det er frosset vekk. I år er det en liten nedtur på grunn av ødeleggelsene, det ser vi jo også på solbær. De er sårbare i dårligere vintre. En sammenheng mellom krevende vinter og en dårlig sommer i fjor.

I år har sommeren vært veldig fin utover juli, mener han.

– Det var litt kaldt i mai og juni, men det forsinker ikke så mye for neste år, sier Saltermark.

Har ikke problemer med jorbærsopp

Han har unngått problemene med sopp som har rammet store deler av norsk jordbærproduksjon i år. Det er han glad for.

– Men det spørs om det kan blomstre opp her også. Vi har lite jordbær i år, men har begynt å plukke litt. Jeg ser at en større produsent i Sandnessjøen er godt i gang og gjør det bra.

Helgeland behøver flere produsenter

Han mener det er på tide at flere produsenter kaster seg rundt for å levere bærene han er sikker på at det er et marked for - også lokalt.

– Det som er minus er at det er alt for få produsenter som driver med dette på Helgeland, jeg ønsker jo at flere kaster seg med. Både på jordbær og bringebær og andre bærsorter.

Det er forøvrig en innstilling han deler med landbruksministeren.

– Dette gir et grunnlag for næringsvirksomhet og mange nye arbeidsplasser, sier landbruksminsiteren i pressemeldingen.