Vega Delikatesser AS ble startet opp i 2006, og har opplevd sterk vekst fra første stund, med en omsetning på 11 millioner allerede første driftsår, som økte til 17,4 millioner året etter. I toppårene 2012 og 2013 kunne bedriften notere en omsetning på nesten 30 millioner, med 29,3 millioner i 2013 og 27,1 millioner i 2012.

Første negative resultat

Årsresultatet har holdt seg på positiv side fra første stund, fra 282.000 kroner i oppstartsåret, til 819.000 i 2011. De siste årene har bedriften hatt et resultat rundt 300.000 kroner i året.

Men i 2015 kommer det for første gang et negativt årsresultat, et underskudd på 172.000 kroner.

– Den kundegruppa vi har er i hovedsak dagligvarebutikker, og de har vært gjennom ei omstilling der de legger ned ferskvareavdelingene sine de siste årene. Det betyr at vi har gått over til ferskvare i porsjonspakker, det betyr også mindre volum som går ut for oss, forklarer daglig leder Liv-Astrid Bang i Vega Delikatesser AS.

Bedriften har omstilt seg, og investert i utstyr for å pakke slik, noe som koster penger.

– Det gir høyere kapitalkostnader og lavere volum, men vi ser etter nye markeder som erstatter de vi har tapt. Dette er forbrukere, og det tar tid å få endret deres vaner, så vi sitter rolig i båten og ser fremover. Vi ser at forbruket av fisk øker. Det ser lysere ut nå enn på samme tid i fjor, sier hun.

Arbeidsgiveravgift og nye markeder

Bedriften satser på å gå i balanse i 2016, og ser optimistisk på fremtiden.

– Vi har mange ben å stå på, og mange produkter i sortimentet, det blir spennende å se på utviklingen. Den omstillingen i dagligvarebutikkene skjer også i år. Men vi har etablert oss i nye markeder, blant annet på det indre Østlandet.

De ser oppgang i salget av flere varer, blant annet sild og lutefisk, begge varer som nå, ifølge Bang, selger godt hele året.

Et annet aspekt som er endret er økt arbeidsgiveravgift i transportnæringen. Dette har økt lønnskostnadene for bedriften.

Det gjenspeiles også i regnskapet for 2015, der lønnskostnadene gjør et hopp fra 5 millioner kroner i 2014 til 5,3 millioner kroner i 2015. Dette hoppet tilsvarer i seg selv underskuddet i fjor.

Daglig leder Liv-Astrid Bang i Vega Delikatesser AS melder om røde tall, men er optimist for 2016. Foto: Bente Milde