1. juni leverte Skatteetaten en uttalelse om ny struktur, der det ble foreslått å legge ned 54 av 107 skattekontor i Norge, blant dem skattekontoret i Brønnøysund. Det arbeider i dag tre personer på skattekontoret i Brønnøysund, og det foreslås å flytte disse til kontoret i Sandnessjøen, det samme gjelder de 14 ansatte på kontoret i Mosjøen.

Sør-Helgeland regionråd tar i en uttalelse etter et telefonmøte 22. juli sterk avstand fra dette forslaget.

I uttalelsen står det å lese:

– Vil bryte kriterier

«Sør-Helgeland Regionråd går sterkt imot den foreslåtte kontorstrukturen utarbeidet av Skatteetaten.

Legger en ned skattekontoret i Brønnøy bryter Skatteetaten de viktigste kriteriene som er satt i oppdragsbrevet:

  • Tjenestetilbud og tilgjengelighet for viktige brukergrupper

  • God regional fordeling av arbeidsplasser

  • Rettssikkerhet og likebehandling

Identitetskontroll som er den eneste tjenesten som forutsetter fysisk oppmøte på et skattekontor, vil foregå ved like mange kontorsteder som tidligere. Når utenlandske arbeidstakere søker om skattekort for første gang, er det et krav om personlig oppmøte. Dette er for å sikre en forsvarlig identitetskontroll ved tildeling av D-nummer», skriver rådet.

9 timer reisetid til skattekontor

Det mener at det vil ta uholdbart lang tid å komme seg frem og tilbake til Sandnessjøen for både flyktninger, utenlandske arbeidstakere og publikum for øvrig.

«Det vil ta flykninger, utenlandske arbeidstakere og publikum for øvrig over 6 timer å reise fra Brønnøysund til Sandnessjøen med retur. Fra Bindal vil det ta ca 9 timer tur retur Sandnessjøen. Reisetiden fra Sandnessjøen eller Mosjøen til Mo i Rana, vil ikke ta mer enn ca 2 timer tur retur.

Dette er et moment som Skatteetaten er nødt til å ta hensyn til», hevder rådet.

Krever at skattekontoret får leve

Det vises også til andre momenter som i rådets oppfatning taler for å opprettholde et skattekontor i Brønnøysund, oppsummert i denne listen:

  • Utbygging av Brønnøysundregistrene, et milliardprosjekt med oppstart 2017/2018

  • Olje og gass, Aasta Hansteen-feltet, helikopterbase i Brønnøysund, er estimert til 32 milliarder kroner i investeringer, skal etter planen skje med forventet produksjonsstart i 2017, hvor helikopterbasen vil bli styrket ytterligere

  • 5 kraftverk er under bygging i Tosen

  • Det skal opprettes et akutt lokalmedisinsk senter m/røntgentilbud i Brønnøy for hele distriktet her på Sør Helgeland

  • Brønnøysund og Mo i Rana er ID-kontorene på Helgeland og Brønnøysund har foretatt 259 ID-kontroller i 2015. I tillegg er Brønnøy å foretar ID-kontroller på skattekontoret i Sandnessjøen. (Ambulerende virksomhet, 2 dager per måned)

  • Forventet økt aktivitet innenfor oppdrettsnæringen

  • Forventet økt aktivitet i turistnæringen.

Det vises også til at nærhet med Brønnøysundregistrene bør kunne utnyttes til samarbeid mellom etatene, dette skal kunne kvalitetssikre arbeidet med etablert næringsliv og fremtidig næringsliv, blant annet for å finne fiktive registreringer.

«Med bakgrunn i det forannevnte krever Sør-Helgeland Regionråd at skattekontoret i Brønnøy blir opprettholdt», skriver rådet i uttalelsen.