Det var på Lamøy/Guristrømmen på Vega mandag at saueeier Solveig og John Kåre Aassved fikk beskjed om at en av deres sauer hadde blitt skadet etter angrep i strupen. Solveig Aassved mistenker at en løs hund har skylda, og ber folk om å passe på hunden sin når de går i beiteområdet.

Ikke første gang

- Lamøy/Guristrømmen, hvor vi har våre sauer, er et svært populært turområde, og det er mange som går i området nå i turistsesongen, sier Aassved og forklarer at det har hendt før at hunder har angrepet sauene deres.

Hun minner på at det er båndtvang på hund når du går i området.

- Pass på hunden og ha den i bånd. Det gjelder alle steder det går beitedyr. Vi har sett at det har gått løse hunder i området. Vi har satt opp skilt om at det går sauer der, men det ser ikke ut til at det er noe vi kan gjøre noe med likevel, og slike angrep har skjedd flere år.

Sauen lever

Til tross for et blodig sår, er det fremdeles liv i sauen.

- Den ser ut til å være bedre, men den har smerter. Vi må se an om den klarer seg, hvis ikke må vi avlive den, sier Aassved frustrert.

De ble oppringt av en gutt som hadde fått øye på den blodige sauen.

- Vi har satt opp plakat med nummer som folk kan ringe hvis de ser at det skjer noe.

- Har dere anmeldt saken?

- Jeg ser ikke vitsen i å anmelde den. Det har skjedd så mange år, og vi har måttet avlive flere sauer. Noen springer seg i hjel. Vi kunne se at det var skum i munnen på sauen som ble angrepet i går, noe som tyder på at den løp i frykt.

Lensmannen: - Hold hunden i bånd

Lensmann Hårek Fredriksen bekrefter at han har opplevd lignende hendelser, men mener problemet ikke er veldig omfattende på Vega. Han hadde for øvrig ikke hørt om hendelsen i går.

- Det var et år tilbake hvor en hund til en uheldig jeger gikk til angrep på en sau under rådyrjakten. Vedkommende meldte da seg overfor saueeier. Men slike hendelser forekommer svært sjelden, sier Fredriksen.

Han poengterer at det ikke lov å ha hund løs i beiteområdene.

- Hundeeier har plikt til å holde hunden i bånd av hensyn til ville dyr og beitedyr. Hendelsen er selvfølgelig straffbar med bøter.

Han gjør også oppmerksom på at man skal ha hunden i bånd slik at det ikke går ut over folk.

- Det har hendt at folk har klaget på at de føler seg utrygge på hund. Det er ikke nok at hundeeieren sier at hunden er snill. Den skal ikke oppsøke andre folk og la dem være i fred.