Nede ved gjestehavna sto S/J «Mathilde» mandag formiddag snart klar til å reise sørover igjen etter fem ukers seilas nordover. Om bord var det bare kvinner å se, noe som kommer av arrangementet «Jentetokt», som er et årlig arrangement på jakta. Jakt må for øvrig ikke forveksles med en jekt.

Ferie på god, gammel båt

Skipper Cecilie Holm hadde god tid til å vise BAnett rundt på jakta. De ventet nemlig på en passasjer som ikke fikk landet med i Brønnøysund på grunn av tåken.

– Vi snur nå i Brønnøysund og skal seile sørover ned til hjemhavna i Hardanger. Vi venter bare på at en dame som kommer fra Mosjøen i og med at flyet ikke landet i Brønnøysund, forteller Holm.

«Mathilde» har et fast mannskap på fem, men har flere kvinner som mønstrer på for å bli med på turen.

– Vi har hatt flere etapper med folk. I de første ukene hadde vi ungdommer om bord som skulle ta båtførerprøven.

Jentetokt har vært en årlig tradisjon.

– Jentetokt har vi arrangert siden 2000. Det er et flott arrangement fordi at det er ofte lett for jentene å la mannfolket ta styringen. Damene får heller dermed oppleve at de mestrer dette, forklarer skipperen.

Marit Solum Korbøl og Grete Einarsrud har begge mer eller mindre deltatt på alle jentetoktene. For dem er det stor opplevelse å reise med jakta hver sommer.

- Det er sommerens høydepunkt. Det er fantastisk å seile med så mange hyggelige damer, og det er en veldig fin måte å oppleve kystnorge, sier Korbøl.

Solum har deltatt på alle seilasene unntatt ett, mens  har vært på dem alle. Hun har også hatt mange gode opplevelser om bord.

- Det er et fantastisk miljø om bord. Skuta er i seg selv en attraksjon, og man møter mange fine folk. Vi har en flink skipper som går for seil og går minimalt på motorkraft, sier Einarsrud.

Begge kommer fra Hedmark, og da er det luksus å få være på havet.

- Det er noe vi ikke har rundt oss til vanlig. Jeg har en fasinasjon av havet. Det er en egen frihet å komme hit, nesten som å komme på en annen planet. Også er det det noe ved det å være en del av elementet vann. Det har hendt vi har måttet legge til kai på grunn av været, men storm er en del av sjarmen. Her tar vi dag for dag, og det er været og skipperen som bestemmer, fortsetter Einarsrud.

- Også er det fint at vi kommer til steder man ikke nødvendigvis kommer til med bil og fly, legger Solum til.