Det var ondag 29. juni klokka 12.54 at bobilturen til Asbjørn og Torill Melstein fikk en plutselig, og uhyggelig vending.

– Vogntoget kom som et prosjektil og kjørte rett inn i bakenden på bilen som hadde stoppet for å svinge av i motgående kjørefelt. Personbilen smalt så inn i bobilen vår. Jeg trodde jeg kom til å dø og var borte en stund, sier Torill Melstein til BA.

  • Les intervjuet med Torill og Asbjørn i papiravisa eller i eavisa fra 21.15.

Kjørte inn i personbil

Den kraftige kollisjonen skjedde på E6 i Fættenfjorden, mellom Levanger og Stjørdal. Politiet er så godt som ferdige med sin etterforskning, og nå er den svenske sjåføren av lastebilen siktet for uaktsom kjøring, etter vegtrafikklovens §3. Politiet mener å ha hendelsesforløpet klart for seg.

– Den aktuelle dagen er det en lastebil som kommer nordover på E6, ved avkjøringen til Fættenfjord camping står det en bil som venter og skal svinge av. Sjåføren av lastebilen oppdager den for sent, og bremser ikke tidsnok, sier etterforskningsleder Leif Gundersen ved Steinkjer politistasjon, som er fungerende etterforskningsleder i Levanger under sommeravviklingen.

Da kjører lastebilen inn i personbilen.

– Det fører til at personbilen blir sendt over i motgående kjørefelt, og bobilen som er på vei sørover kolliderer i den.

Siktet for uaktsom kjøring

Gundersen forteller at den svenske sjåføren av lastebilen er siktet etter vegtrafikklovens § 3, for uaktsom kjøring.

– Det er tatt ut en siktelse, men saken er ikke ferdig etterforsket. Vi venter på noe dokumentasjon fra St. Olavs hospital om skadeomfang på de involverte, sier Gundersen.

Ut over det er saken ferdig etterforsket.

– Snakket føreren av lastebilen i mobil?

– Siktede er avhørt, og har ikke forklart noe om mobilbruk. Han er ikke siktet for bruk av mobil, det står ikke noe om det i siktelsen, sier etterforskningslederen.

Erkjenner ikke straffskyld

Mannen har ikke erkjent straffskyld, og førerkortet er beslaglagt, opplyser Gundersen.

Han sier videre at politiet gjennom sin etterforskning ikke har noen opplysninger som indikerer bruk av mobiltelefon hos noen av de involverte.

– Det fremstår som generell uaktsomhet, han oppdager for sent at bilen har stanset. Det er tydelige bremsespor etter lastebilen i asfalten, men han starter bremsingen for sent, slik at det blir en smell, avslutter Gundersen, og understreker at lastebilen ikke hadde høy fart da den traff personbilen.

Trygg Trafikk: Ha fokus på veien

Distriktsleder Kari Vassbotn hos Trygg Trafikk Nordland er opptatt av at folk må holde fokus på veien, og ikke andre ting.

– Vi ser jo at mange ulykker forårsakes av at folk er uoppmerksomme i trafikken. Det kan komme både fra mobil og andre ting. Spesielt det å taste på mobilen er et økende problem i senere tider, mener hun.

I Norge er det lov å snakke i håndsfri, men Vassbotn advarer mot å la det bli en sovepute.

– Håndsfri er lov, men generelt er det veldig lite lurt å fikle med elektriske duppedingser mens du kjører. Skal du ringe bør det være satt opp slik at du bare trykker på en knapp, og ikke må taste inn nummeret. Det er viktig å være klar over at selv om du snakker i håndsfri stjeler telefonen oppmerksomhet fra bilen. Generelt er det å holde fokus på veien det viktigste du gjør for å unngå å havne i en trafikkulykke, slår hun fast.

Lokkende distraksjoner

Hun har likevel forståelse for at for eksempel mobilen eller andre distraksjoner lokker.

– Mobilen virker som en magnet. Man bør være bevisst, og legge telefonen et sted der man ikke når den. Jeg forstår at det er fristende når det sier pling, og du lurer på hvem det er som har tatt kontaktet. Men det er ikke dumt å ha en kommunikasjonsansvarlig i bilen som kan ta hånd om slikt, legger hun til.

BA tirsdag 26.07.2016. Foto: Faksimile