Helgeland Sparebank fjerner minibanken i Velfjordsenteret. Det er sendt brev om dette til utleierne, og bedriftsmarkedssjef  Magne Saltnes i banken bekrefter at minibanken i Hommelstø legges ned fra 1. september.

- Den som står der i dag er utgått på dato. Programvaren lar seg ikke fornye. Den er også slitt mekanisk, vi har hatt en del problemer med den. I tillegg er det en del av bildet at det kommer stadig flere betalingsløsninger uten kontanter, sier han til BAnett.

Møter protester

Geir Lien i Hilstad IL, som arrangerer de populære dansefestene i Vellfjord, sier at nedleggelsen skaper vansker for foreninger i Velfjord.

- Dette er en stor utfordring for oss som driver en organisasjon. Man kan leie en minibankterminal, men det blir en utfordring i forhold til forhåndssalg og det blir vanskelig for mindre lag og foreninger. I tillegg må man ha nett-tilgang. Er det virkelig et så tungrodd system som kommer at de ikke kan få det til å fungere i Hommelstø? Minibanken brukes jo også til kjøp av ringetid.

- Jeg er skuffet over Helgeland Sparebank, som jo har sagt at de er distriktets bank. De la ned kontoret her, men da hadde vi i hvert fall trodd at vi skulle få beholde minibanken. Dette var litt av et sjokk, sier Lien.

Fredrik Lande, medlem av eldrerådet i Brønnøy, skriver i brev til Helgeland Sparebank og Brønnøysunds Avis at banken skaper kjempeproblemer for lag, foreninger og folk som kommer langveis fra.

- Som medlem av Brønnøy eldreråd vil jeg be Helgeland Sparebank om å tenke grundig gjennom konsekvensene som de eldre blir påført gjennom dette. Det kan føre til at enda flere blir ranet i egen heim, for flere vil da velge å ha pengene hjemme. Eller de velger å bruke postbanken. Her legger dere alt opp i hendene til Dnb. Er det meining i at folk fra Tosbotn må reise til Brønnøysund 150 kilometer tur/retur for å ta ut noen kroner. Dette er bare enda en stein til byrden ved å bo på bygda, skriver Lande.

Vil ikke investere

Magne Saltnes framhever at nye, mobile betalingsløsninger overtar for minibanken.

- Dette skjer fort nå. Vi ser at antallet minibanker går ned over hele landet. Selv lanserer vi om kort tid en ny løsning for lag og foreninger, og allerede i dag kan lag og foreninger som har avtale med oss låne terminaler gratis. Så dette må ses i det perspektivet.

Helgeland Sparebank har i dag minibanker på Vega, Berg og Brønnøysund. Ifølge Saltnes er alle disse tre av nyere type, hvor man også kan sette inn penger.

- Hvorfor oppgraderer dere ikke til nyere type i Hommelstø?

- Når noe er slitt og må byttes, så må man vurdere hva man skal gjøre. I forhold til bruken, så mener vi at det ikke er rett investering. Vi satser heller på de kontantløse løsningene som nå kommer for fullt. I andre kvartal økte antall pålogginger på mobilbanken vår med 35 prosent.

Bedriftsmarkedssjef  Magne Saltnes i Helgeland Sparebank sier kontantløse mobile løsninger overtar stadig mer.