Tirsdag var det generalprøve for de 40 lokale amatørskuespillere som gestalter alle rollene fra de to kongene i praktfulle kostymer, deres hirdmenn og sendebud til lokalbefolkningen.

- Da var det atter en gang kreativt kaos på bygdetunet ettersom premieren nærmer seg med stormskritt. Forventningene blir høyere for hver dag. Noen gleder seg, andre er noe preget av alvoret. Tekster kommer fremdeles litt ujevnt, og suffløren blir flittig brukt. Men som produsent for spelet kan jeg skrive under på at innsatsen til den enkelte har vært upåklagelig og love et nydelig kostymedrama, sier Ingrid Andreassen.

Etter den første generalprøven konstaterte instruktør Cezary Szewczyk at at jobben hans er fullført.

- I ettermiddag kjøres siste generalprøve med lyd og andre effekter, da blir skuespillerene satt på prøve med nye utfordringer. I skrivende stund finnes det ikke tvil i mitt hjerte om at dette kommer de til å takle suverent, og at alt er som det skal være på urpermieren fredag kveld, sier Andreassen.

Hendelse omtalt i Heimskringla

Vevelstadspelet bygger på en historisk hendelse omtalt i Heimskringla. I 1096 lå Kong Magnus «Berrføtt» Olavsson og Kong Håkon Magnusson «Toresforstre» i strid. De møttes i det som er dagens Vevelstad. Hengingen av Kong Håkons menn, «Steigar-Tore» Tordsson og Egil Aslakson, fant ifølge Snorre Sturlason sted på øya Vomma.

En stor andel av kommunens litt over 500 innbyggere er i sving med spelet. Enten som skuespillere eller med sying av vikingdrakter, laging av rekvisitter og på annet vis.

Ifølge Solveig Porsvik, som hadde ideen til spelet, er det en kombinasjon av faktiske hendelser og fri diktning og skal gi et underholdende og fascinerende innblikk i hvordan det kunne vært for 920 år siden.

– Solveig tapte kampen mot kreften i mars, samme dag som vi hadde den første øvelsen. Det er godt å tenke på at hun visste at vi var i gang. Premieren nærmer seg med stormskritt, så vi øver hver dag nå framover, sier Ingrid Andreassen.

Vevelstaddagene starter torsdag

Jubileumsboken «Vevelstad i 100» kom rykende fersk fra trykkeriet i Mosjøen i forrige uke. Det er Vevelstad historielag som gir ut boken.

– Vi har samlet historiske tilbakeblikk og mange gamle bilder i en mimrebok på 557 sider. Boken dokumenterer at vi bor i en utrolig livlig kommune med et yrende kulturliv. Det har skjedd veldig mye på 100 år, sier leder Ingegjerd Arnes.

Praktverket lanseres på åpningsfesten i allbrukshuset torsdag kveld. Der blir det det servert kulinariske spesialiteter fra kommunens 15 nasjonaliteter, bar med alle rettigheter og flerkulturell musikalsk underholdning. Vevelstad kommunes kulturpris skal også deles ut.

Vevelstad ble skilt fra Tjøtta og ble eget herred i 1916. Jubileumsboka dokumenterer at det sannelig ikke har skortet på tiltakslyst i en av landets minste kommuner.

– Oppstarten av en betongvarefabrikk i Strandbukta i Visten – som er det mest avsidesliggende stedet i kommunen – er et godt bevis på det, mener Kjell Martinsen.

Plastfabrikk i Hamnsundet, flystripe på Hamnøya, gruvedrift i Langfjorden, guanofabrikk i Vistenfjorden og bakeri på Forvik er også en del av næringslivshistorien.

– Vi startet arbeidet med boka høsten 2014. Den er delt inn i ulike tema som er fordelt på komiteens medlemmer. Vi gikk bredt ut og ba om både bilder og tekst fra alle som ønsket å bidra. Alt vi har fått hånd om er tatt med, sier Arnes.

I tillegg til styret i historielaget ble daværende ordfører Ken-Richard Hansen og rådmann Ronald Bjøru oppnevnt til kommunens representanter i komitéen.

– Jeg ble veldig glad da historielaget gjorde henvendelsen til kommunestyret. Det har blitt en fantastisk bok til 100-årsjubiléet. Jeg er både stolt og rørt over resultatet. Dugnadsinnsatsen som er lagt ned er helt fenomenal. Boka inneholder ting jeg ikke visste om og mange gamle bilder jeg aldri har sett. Den er en flott gave til både gammel og ung, sier Ken-Richard Hansen.

Opplaget er på 1.500 eksemplarer.

– Kommunen har kjøpt 200 bøker og gitt 20.000 til produksjonen. Vi er også veldig takknemlig for støtten på 100.000 fra Helgeland Sparebank og god hjelp til redigering, design og utforming av Bjørg Helene Andorsen i Trondheim og Finn Lyng på Eidsvoll, sier Ingegjerd Arnes.

Altertavle og minnestein

Fredagen starter med aktiviteter for barn og unge på Åsmyra. Der blir det fotballturnering, olabilløp og sommermarked med salg av grillmat. På kvelden skal Vevelstadspelet urframføres på bygdetunet.

Programmet fortsetter med aktiviteter for barn og voksne i ridehallen lørdag. Og på Visthus skal den nye altertavlen i kapellet innvies.

– Altertavlen med bord er laget og blir gitt av vår meget dyktige kunstner Odd Olsen og har en verdi på 500.000, forteller ordfører Kari Anne Bøkestad Andreassen.

Lørdag kveld spiller Stokkasjokk opp til bryggedans i regi av Handelsstedet Forvik.

Vevelstaddagene avsluttes på bygdetunet søndag 24. juli. Første punkt på programmet er gudstjeneste. Etterpå blir det salg av mat og drikke på bygdetunet, kanopadling og historisk quiz. Og så skal minnesteinen over bygdetunets grunnlegger Arnt O. Åsvang avdukes.

Faksimile