Nå blir det enklere å finne informasjon om hvilke bedrifter og organisasjoner som får offentlig støtte, og hvor mye de får. Fra i dag skal offentlig støtte til virksomheter som driver økonomisk aktivitet registreres i et offentlig register. Dette gjelder kun tilfeller der støtten fra det offentlige overstiger 500.000 euro, eller rundt 4,7 millioner kroner. Registeret er en del av Brønnøysundregistrene, og vil være søkbart og åpent for alle.

Klart til bruk

- Dette blir det 18. registeret i portefølgen vår. Dette er en milepæl for Brønnøysundregistrene, sier Geir Arne Glad, kommunikasjonsdirektør ved Brønnøysundregistrene, til BAnett.

Han forteller at infrastrukturen er på plass og registeret klart til bruk. Nå må opplysningene legges inn. I forbindelse med opprettelsen av registreret har Brønnøysundregistrene testet prosjektmodellen for den nye registerplattformen.

- Det har vært en ny tilnærming og fungert veldig bra, sier Glad.

Kan følge konkurrenter

-Vi ønsker åpenhet rundt offentlig støtte. Gjennom det nye registeret kan også bedrifter følge med på om konkurrentene får støtte. Det er bra. Registeret vil også gjøre det lettere å orientere seg om muligheter for å søke støtte, sier næringsminister Monica Mæland (H) i en pressemelding.

Det vil også bli enklere for myndigheter som vurderer å gi offentlig støtte, å få informasjon om foretaket har mottatt annen offentlig støtte.

Registeret vil gi norske myndigheter og ESA en oversikt over og muligheter for å kontrollere den offentlige støtten som gis. Opplysningene skal legges inn av støttegiverne. Dette arbeidet starter fra og med 1. juli, og informasjonsverdien vil øke etter hvert som opplysninger legges inn. Ifølge departementets pressemelding vil det ta inntil halvannet år før registeret er komplett og inneholder all registreringspliktig støtte.

Her ser du Brønnøysundregistrenes register og funksjoner.

Registeret er opprettet, nå må det fylles med informasjon, sier kommunikasjonsdirektør Geir Arne Glad ved Brønnøysundregistrene. Foto: Jøran Horn