Arbeidet med ny Tosen-vei går, ifølge Statens vegvesen, for full fart.

Åpner 11.-12. juli

– Vi har skarp fremgang, og tror at vi skal rekke det før Rootsen. Vi tror vi ligger et par dager fremfor 15. juli. Rundt 11.-12. skal vi nok være klare, kanskje natt til ettermiddag 12. juli er en heit dato om alt står oss bi.

Det sier prosjektleder Bjørn Brodtkorb i Statens vegvesen til BAnett.

Helt ferdig til 1. oktober

Arbeidet den siste tiden har særlig gått med til å flytte fjellmasser.

– Etter at vi ble ferdige med sjøarbeidene har verden vært grei, men det tar sin tid. Nå er det stikkrenner, som vi er halvveis ferdige med, og så må vi få plassert massene som er til overs i deponi, og sikre veien med rekkverk. Vi må også ha en form for dekke, vi skal ha et lett dekke først av alt. Det blir bestående av frest asfalt, og kommer på plass raskt. Det er bare en høvel som skal legge det ut som med grus, og så ligger det i ferien, og så får vi på det permanete dekket etter sommeren, sier han.

Vegvesenet forventer at hele veibiten forbi rasene er ferdig og klar til åpning en gang før 1. oktober.

– Da skal den også være helt sikret. Men Helgeland Kraft skal ned med noen kabler først, før den er ferdig.

Folk som vil kjøre sinker veien

Et stadig problem er likevel at folk vil kjøre veien.

– Jeg vet vi har avvist en del biler som har måtte kjøre hele veien tilbake, det er vel straff god nok. Det er noen som ville prøve seg.

Dette må de, ifølge Brodtkorb være konsekvente på, fordi det forsinker arbeidet med å få veien åpen.

– Vi må være konsekvent på dette, det er tunge maskiner, dess mer de står i ro, jo mindre masser får de kjørt, og vi har dårlig tid. Det blir en voldsom tidsheft i en ferieperiode. Om folk slutter å plage oss blir vi fortere ferdig. Blir vi heftet går det bare ett minutt eller to, greit nok, men når det blir 20-30 stykker som vil forbi blir det fort en time, slår han fast.