SVs fiskeripolitiske talsperson, Torgeir Knag Fylkesnes, mener det trengs en strengere regulering av turistfisket i Norge.

- Det er fullstendig «vill vest» slik forholdene er nå. Kysttorsken er sterkt presset i mange fjorder. At vi i dag ikke vet hvor mye kysttorsk som tas ut er rett og slett skummelt. Når det i tillegg er sånn at store verdier bare tas ut av landet, uten at turistnæringen og lokalsamfunnene sitter igjen med verdiskapning og arbeidsplasser er det åpenbart at det må tas grep, sier han ifølge NRK Nordland.

Her ser du SV-forslaget til Stortinget.

- Beregninger fra 2005 anslår 343 000 årlige fiskende turister, mens nyere undersøkelser av fisketurismebedriftene viser over 1,2 millioner gjestedøgn, hvorav 585 000 fiskegjestedøgn. Yrkesfisket har stor betydning for landet og er derfor sterkt regulert. Både adgang til deltakelse i fisket, kvoteregime og reguleringer gjør at Norge kan ivareta næringens langsiktige interesser på en god måte. Den mangelfulle reguleringen av turistfisket står i kontrast til dette, selv om begge aktiviteter skjer i det samme havet og beskatter den samme fisken, skriver SV-representantene Torgeir Knag Fylkesnes og Snorre Serigstad Valen.

De foreslår følgende.

1. Stortinget ber regjeringen komme tilbake til Stortinget med nødvendige forslag for å innhente kunnskap om turistfisket slik at fornuftig beskatning kan sikres, blant annet gjennom obligatorisk registrering av aktørene, inkludert jevnlig innhenting av statistikk.

2. Stortinget ber regjeringen fremme forslag om innføring av fiskekort for utenlandske turister, der inntektene skal brukes til kontroll med fisket.

3. Stortinget ber regjeringen fremme forslag om en obligatorisk registreringsordning for turistfiskebedrifter.

4. Stortinget ber regjeringen fremme forslag om innføring av en registreringsplikt for alle motoriserte fartøy som turistfiskebedrifter bruker.

5. Stortinget ber regjeringen utrede en ordning der utenlandske turister kun får ta med fisk ut av landet dersom den er fisket i samarbeid med en registrert turistfiskebedrift, slik at man begrenser eksport som ikke gir verdiskapning i lokalsamfunnene og får sterkere kontroll med hvor mye fisk som tas opp.

6. Stortinget ber regjeringen fremme forslag om nødvendige lovendringer for å gi kommunene rett til å forvalte profesjonelt turistfiske, for å sikre god forvaltning basert på lokal kunnskap.