Tore Holms arbeider i Salhusmarka Nord har blitt møtt med betydelige reaksjoner de siste ukene. I tirsdagens BA står beboere frem. De har fått nok. De ber politikerne i planutvalget stille krav og bruke sanksjoner for å få entreprenøren til å rydde opp etter seg.

Derfor kunne man kanskje vente seg en debatt da et brev fra administrasjonen til Holm ble tatt opp som referatsak under tirsdagens planutvalgmøte. Men det ble det ikke.

Etter spørsmål fra ordfører Johnny Hanssen om noen hadde noen innspill ble brevet tatt til orientering av utvalget uten debatt.

Stiller krav

Likevel innebærer brevet en strengere tone fra kommunen enn tidligere. Det stilles blant annet visse krav:

  • Lagrede jordmasser på område friområde 2 må fjernes inn utgangen av mars 2017. Massene kan disponeres som skissert fra utbygger, i første omgang til utomhusarealer på B 5.1-5.12 og senere på områdene B 1.10-1.13 og B 2.1-2.6.

  • Steinmasser lagret på område B1.10-1.13 kan disponeres som beskrevet innledningsvis, til masseutskifting på B2.1-2-6, samt til gangveg til Salhusmarka sør. Framdrift tilpasset byggeprosjekter på aktuelle tomter. Søknadspliktige grunnarbeider må omsøkes jfr. PBL. § 20-1.

  • Spørsmålet om lagrede/deponerte masser i LNF-område vil bli tatt opp i forbindelse med planmessig avklaring for LNF-området.

  • Brakkerigg fjernet uten ugrunnet opphold, senest innen utgangen av 2016.

«Utbygger og entreprenør har som det framgår av forannevnte gjennomført tiltak og brukt arealer i strid med regelverk. Før kommunen evt. foretar sanksjoner i forhold til dette ber vi om en tilbakemelding til de momenter som er påpekt, jfr. regelverkets bestemmelser om parters rett til å gi uttalelse og tilsvar i slike situasjoner. Frist for tilsvar til dette er 3 uker fra mottatt brev», skriver han.

Advarer om reaksjoner

I notatet vises det også til eventuelle straffereaksjoner:

«Kommunen minner om de straffereaksjoner en risikerer ved brudd på Plan- og bygningslovens, jfr. lovens kap. 32. I tillegg kan en miste rett til å inneha ansvar etter Plan- og bygningslovens bestemmelser.»

Denne lovens §32-9 åpner for bøter og fengsel inntil ett år for «vesentlige og forsettlige eller grovt uaktsomme» overtredelser, grove overtredelser kan straffes med fengsel inntil to år.

- Må ha singel

Brønnøysunds Avis intervjuet mandag Tore Holm om uenigheten med kommunen og naboene. Entreprenøren påpeker at det må masser og graving til dersom boligområdet skal bli fullført.

– Først kritiseres vi for ikke å bygge, og så er det galt når vi gjør noe.

– Hva med brakkeriggen, når skal den bort?

– Den skal bort i løpet av året?

– Kan du si mer nøyaktig når den fjernes?

– Det betyr før 31. desember.

– Hva med grushaugene ved lekeplassen?

– Vi er avhengige av å ha singel under det vi bygger. Og pukk for grovretting.

– Får du bort dette til 17. mars neste år?

– Det lar seg ikke gjøre. Kommunen må få byggetillatelsene på plass. Så må det mures, og så skal jorden på. Det går ikke å anlegge plen om vinteren. Så 1. august 2017 er mer realistisk, sier Holm.

I brevveksling med kommunen kommer han inn på hvorfor byggearbeidene har tatt så lang tid. Holm viser til varierende etterspørsel etter hus og tomter siden han kjøpte området i 1998 og nevner også myndighetenes økte krav til egenkapital.

Belager jordlagring

Tore Holm mener også at han forskjellsbehandles. Han trekker fram tomta bak det tidligere slakteriet, hvor det står bilvrak og som Brønnøy kommune bruker som lagringsplass.

– Skal ikke loven være lik for alle? spør han.

Om grunnarbeider skriver Holm at det må bero på en misforståelse at grunnarbeider er gjennomført uten tillatelse. Han mener at alle grunnarbeider i området er gjennomført i henhold til byggemeldinger, gravemeldinger, ansvarsrett og ferdigattester. Likevel beklager han på ett punkt:

«Men jeg beklager at jeg når muligheten var til stede og jeg «i iver» for å kunne ferdigstille div. tomter for salg mot vest i boligfeltet ved rundkjøringa, ikke søkte Brønnøy kommune om tillatelse til midlertidig lagring av jorda.»

BA 28.06.16 Foto: Faksimile