Deltagere fra nødetatene på hele Helgeland, nær fem hundre totalt, har gjennomgått kurs i det verst tenkelige, melder politiet. Scenariet var PLIVO - pågående livstruende vold på offentlig sted.

- Kurset går kjempebra og vi får svært gode tilbakemeldinger fra kursdeltagerne, sier Jørgen Wågan Olsen fra politiet.

Han er hovedansvarlig for gjennomføringen av kurset, hvor de nær 500 har deltatt puljevis gjennom de siste tre ukene.

- Læringskurven er bratt og man ser en enorm utvikling underveis i kurset. Da snakker vi ikke om individuelle ferdigheter, men jobben som gjøres av etatene gruppevis og, ikke minst, samspillet etatene imellom. Dette vil vi dra nytte av i det daglige arbeidet, hvor vi ofte håndterer saker av mindre størrelse enn dette, sier Olsen.

Enkelte var skeptiske

Det ble øvd på to scenarier: ett hvor gjerningspersonen skyter og dreper mange, og et annet hvor gjerningspersonen gjør stor skade med kniv. I sistnevnte scenario er det brann- og ambulanse som kommer først til stedet og det ble øvd på tiltak som kan gjøres før politiet er kommet til stedet.

På spørsmål om dette legger press på mannskapene for at de nå skal yte mer enn før, svarer instruktør Frode Riise fra Rana brann- og redning:

- Enkelte hos oss var noe skeptisk før kurset, med tanke på om at man skulle bli satt til å gjøre ting som man ikke er rustet til. Men de som var mest skeptiske i forkant er de som har vært mest entusiastiske i etterkant. Mange har endret holdning fra "vil vi virkelig gå inn" til "vil vi virkelig stå og se på dette".

I den ene casen, hvor det ikke er skyting men bruk av kniv, får brannmannskapene stengt av dører og isolert gjerningsmannen, silk at han ikke kan komme flere til livs. Helsepersonell får mulighet til å begynne sitt arbeid med de skadde.  Deretter kommer politiets aksjonsgruppe og tar hånd om gjerningspersonen.

Tidenes største

Aldri før har nødetatene gjennomført noe så stort for så mange på Helgeland.

- Vi kommer trolig ikke til å oppleve PLIVO noen gang, men vi tar med oss verdifull lærdom til arbeidet vi utfører i det daglige. Vi har sett stor forbedring fra en gjennomkjøring av case til den neste. Vi tør å bruke hverandre, spille hverandre gode, vi finner flyten, sier Frode Riise.

Han understreker også at det å ha hele kursopplegget på Drevjamoen har vært en suksessfaktor:

- Alt blir likt, alle får lære nøyaktig det samme. Det vil være viktig når vi benytter denne lærdommen i det daglige. Det har vært meget gode forhold for oss i Drevja.

Frode Riise (t.v.) og Jørgen Wågan Olsen mener kurset har vært nyttig. Foto: Politiet