Mandag startet LO i Nordland sin sommerpatrulje, og den startet med å besøke bedrifter i Brønnøysund. Nå er resultatet klart, og ifølge patruljen er resultatet en bruddprosent på 82 prosent.

- Veldig høyt

- Det er vanlig at bruddprosenten er forholdsvis høy, særlig når patruljene fokuserer på innkomne tips fra publikum, men dette var veldig høyt, sier faglig ungdomssekretær for LO i Nordland, Jarl-Håkon Olsen, i en pressemelding.

- Etter en nøye gjennomgang ble det klart at brudd på loven om verneombud (arbeidsmiljøloven §6-1) var helt klart overrepresentert.

Ifølge Olsen visste de ansatte ikke hvem som var verneombud på arbeidsplassen. Loven kan gi unntak til arbeidsplasser med under ti ansatte, men da skal de ansatte selv være informert og godkjenne unntaket ved en signatur.

- Dette er rett og slett for dårlig! Mest sannsynlig stammer dette fra for dårlig informasjon til de ansatte om hva et verneombud er, hvem som er valgt på arbeidsplassen eller hvilken ordning denne arbeidsplassen har. Viktigheten av verneombud er ikke til å skyve under en stol heller. Dette handler om noe så grunnleggende som ansatte sin helse, sikkerhet og velferd, mener Olsen.

Ellers normalt

Uten verneombud-bruddene ville lovbruddprosenten rast nedover. Sett bort fra dem var bruddprosenten på 24 prosent.

- Denne prosenten er hva sommerpatruljen er vant til å oppleve i våre undersøkelser. Disse bruddene gjaldt mangelfulle eller manglende arbeidskontrakter, som alltid er en gjennganger, sier Olsen.