Brønnøyværingen var torsdag i Brønnøy kirke og fulgte sin far Egil Nilsen til graven. Etterpå satte han seg ned og skrev om ham i avisen Bodø Nu, hvor han jobber. I "Farvel til en generasjon" skriver Nilsen blant annet:

"Det var ikke bare pappa vi bar til graven , det var en hel generasjon. Det var ikke bare en bror og en bestefar som ble bisatt, det var et stykke norsk historie."

"De har sluttet å lage denne typen mennesker. Produksjonen ble avviklet en gang mellom første og andre verdenskrig. Vi andre? Vi kom til dekket bord. Skogen var ryddet, jorda pløyd og kornet sådd. Vi kunne bare forsyne oss. Høste inn. Vi kunne skue langt inn i fremtiden, vel vitende om at vi sto på skuldrene til en generasjon som hadde bygget landet."

Overveldende respons

Nilsen forteller til BAnett at responsen på teksten har vært overveldende og at det er tydelig at den treffer en nerve hos mange.

- Og det er kanskje ikke så rart. Det handler om familie og tette bånd, om de viktigste årene i livet ditt. Flere sier at de kjenner seg veldig igjen i teksten og at den beskriver veldig godt deres egne opplevelser, sier han.

- Begravelsen var på sankthansaften i Brønnøy kirke. En begravelse som fikk meg til å tenke over hva de har betydd, denne generasjonen. De som bygde Norge, de som fylte fabrikkhaller og anleggsplasser på 50- og tidlig 60-tall. Det slo meg hvilken arv de har gitt oss, og hvor stort ansvar dette innebærer. Det gikk også opp for meg at det ikke lages slike mennesker lenger, de har gått ut av produksjon.

Hans far Egil Nilsen, gikk bort mandag 13. juni. Nilsen forteller følgende:

- Han var født på Sylteren 10. August 1930. Dro tidlig til sjøs. Kom hjem, fant lykken sammen med Gunvor fra Trælvika. De stiftet bo på Lørenskog, giftet seg i 1955 og bygde hus der. Jeg ble født i 1960 og min bror Arve, som bor i Brønnøysund, ble født i 1964. I 1966 velger de å flytte hjem, de starter et nybrottsbruk på Aunet på Sylteren. Og pappa Egil stortrivdes som bonde og det beste han visste var å skape, få ting til, å løse problemer. Han var også veldig opptatt av samholdet i bygda og var en av de som gikk i spissen får å få til et avløserlag. Sammen med  Gunvor var han også en aktiv pådriver for det lokale sanitetslaget.

Til dekket bord

Og der, på Aunet på Sylteren, er Rune Nlsen oppvokst. Sine første journalistiske utfordringer fikk han av Brønnøysunds Avis´legendariske redaktør Petter Stephan Krokaa tidlig på 80-tallet. Etter hvert dro Nilsen videre til til HA i Mosjøen, Vesfold Arbeiderblad i Tønsberg, Lofotposten, Nordlandsposten, Avisa Nordland og News On Request. I dag arbeider han som kreativ prosjektleder i Bodø Nu/Nu Publishing AS.

- Jeg vokste opp med skola på Salhus, var smågutteguttekeeper på Tjalg, husker softisen på TD-kiosken, barnetoget i regn og sørvestkuling, russefeiringen i sentrum. Jeg så hvordan lille Brønnøysund tranformerte seg fra et anonymt lite kystsamfunn til en vibrerende småby, mye takket være Brønnøysundregisterene, men også olje- og gassindustrien. Jeg forlot Brønnøy for godt i 1983, men har alltid hatt en ekstra plass i hjertet mitt for Torghatten, Schrøders Plass, Ramntinden, fergeturene til Vega, ventetid på Vennesund. Jeg husker gjennombruddet da Tosen-tunnelen ble en realitet. Så denne kommentaren var en hyllest til min pappa spesielt, men like mye en takk til den generasjonen som sørget for at vi andre kunne komme til dekket bord, sier han.

Rune Nilsen, journalist i Bodø Nu, har fått mange til å kjenne seg igjen. Foto: Privat