- Jeg har anmodet ordfører og rådmann om å få være til stede under det jeg forventer blir en lukket orientering om arbeidsmiljøundersøkelsene, sier fungerende hovedtillitsvalgt i Fagforbundet, Alf-Kyrre Holmstrand, til BA på tilhørerplass i kommunestyret i Sømna ved møtets begynnelse klokka 10 i dag. Men det skal snart vise seg at fagforeningstoppen bare delvis skal få sitt ønske oppfylt.

Føles merkelig å bli utestengt

Pleie- og omsorgsleder Guro Knygh i Sømna, som i dag sannsynligvis får sitt lederskap belyst foran et samlet kommunestyre, hadde samme forventning som Holmstrand.

- Jeg tenker at det er veldig naturlig at vi får være til stede under fremlegging av arbeidsmiljørapportene. Dette fordi vi er en naturlig del av arbeidsplassen, sier Knygh.

- Som enhetsledere er vi del av hovedaktørene, tilsvarende de tillitsvalgte. Skulle vi bli utestengt fra orientering om arbeidsmiljørapportene, ville det føles merkelig, sier rektor ved Vik skole, Rolf-Arve Wold.

Bitter kamp om arbeidsmiljørapporter

Alle, inkludert pressen, blir sendt på gangen når Frisk3-leder Ingrid Bjørnli og yrkeshygienetekniker Tore Sund tiltrer kommunestyremøtet.

Frisk3 er bedriftshelsefirmaet som på oppdrag av fungerende rådmann og Arbeidsmiljøutvalget i Sømna i 2015,  har utført arbeidsmiljøundersøkelser i kommunen. Dette etter pålegg fra Arbeidstilsynet. Siden har det vært ført en bitter kamp mellom opposisjon og posisjon i kommunestyret om innsyn i rapportene. Det er derfor knyttet stor spenning i kommunestyret i dag, til Frisk3-orienteringens innhold.

Fem lokale fagforeningstopper i Sømna har krevd at Bjørnlis orientering holdes for lukkede dører, og at kommunestyrets representanter på ingen måte får tilgang på enkeltrapporter fra såkalte enheter i kommunen (enkeltavdelinger i Sømna kommune red .anm.).

- Vi ønsker at Bjørnli i lukket kommunestyremøte  legger frem Arbeidstilsynets overodnede rapport inkludert status fra hver enkelt enhet, sier fungerende hovedtillitsvalgt Alf-Kyrre Holmstrand i Fagforbundet. Han avviser dermed ikke at kommunestyrerepresentantene kan få orientering om enkeltarbeidsplasser, men på et overordnet nivå.

Holmstrand understreker viktigheten av at de tillitsvalgte får være til stede når kommunestyret orienteres.

- Kommuneloven sier vi har rett til å være til stede når det omhandler de ansatte, og vi må være der for å kontrollere at det ikke glir ut, sier Holmstrand, som på møtet opplyser å representere sitt eget forbund.

- Men jeg er i dialog med Utdanningsforbundet som jeg skal møte senere i dag, og brevet alle fagforeningene har signert sammen viser at vi har tett dialog, sier Holmstrand.

Ordfører beslutter å lukke møtet

Sømnaordfører Andrine Solli Oppegaard innledet orienteringen ved å spørre rådmannen om taushetsbelagt informasjon ville bli berørt under Frisk3-orienteringen.

- Jeg har snakket med Frisk3 i forkant. De sier at en slik presentasjon er av en slik art at det er mest hensiktmessig å lukke dørene, svarte rådmann Erlend Eriksen.

Ordfører tok deretter opp for kommunestyremøtet forslag om møtelukking, etter paragraf 31.2 i kommuneloven.

- Avstemningen om møtelukking skal holdes for åpne dører, men vi kan først drøfte for lukkede dører om møtet skal lukkes. Ingen av kommunestyrerepresentantene hadde behov for å diskutere dette.  Men det var ønske om å drøfte om enhetsledere og hovedtillitsvalgte kunne være til stede under Frisk3-orienteringen. Dermed havnet pleie- og omsorgssjefen, rektoren, Nav-sjefen, fagforeningstoppen og pressen på gangen mens kommunestyret diskuterte dette.

Etter et kvarters ventetid fikk de alle tiltre møtet igjen og overvære orienteringen. Pressen fikk ikke tilgang til møtesalen, hvor Frisk3-leder Ingrid Bjørnli og yrkeshygienetekniker Tore Sund stod klar for rapportering fra talerstolen.

Kastet ut igjen da kommunestyret ville stille spørsmål

Etter en halvtimes tid var imidlertid både enhetslederne og fagforeningstoppen tilbake på gangen. Noe Holmstrand og Wold ga klart uttrykk for ikke var en ønskelig situasjon.

- Vi har fått overvære orienteringen i kommunestyret, men det er nå åpnet for spørsmålsrunde fra kommunestyrets medlemmer, og da ønsker kommunestyret ikke å ha oss til stede. Hvis her stilles spørsmål rundt de ansatte arbeidsforhold, så har de ansatte rett til å være tilstede, uttaler Holmstrand.

- Jeg støtter Holmstrands vurdering, men har stor tillit til rådmannen, at han ivaretar interessene våre, sier Wold.

Holmstrand gir for øvrig uttrykk for å være fornøyd med selve rapportorienteringen som han fikk overvære.

- Orienteringen om arbeidsmiljørapporten var i henhold til vårt ønske fremmet i brev fra fagforeningene. Det var ingen personopplysninger men det ble gitt status på avdelingsnivå, sier Holmstrand.

Foto: BA 14.06.16