Ordfører Andre Møller og reiselivssjef Hilde Wika mottok beviset på at kommunen fortsatt innfrir kvalitetskravene fra næringsminister Monica Mæland.

- Dette er et kvalitetsmerke, som viser at norske reisemål tar bærekraft på alvor, sier næringsministeren.

Måles på 189 indikatorer

Vega var blant de fire første kommunene som fikk status som "Bærekraftig reisemål" i Norge. Verdensarvkommuen kom på den eksklusive listen som fortsatt kun har 15 navn for tre år siden. I 2013 lanserte Norge som første land i verden en nasjonal merkeordning basert på internasjonale kriterier utviklet i tett samarbeid med anerkjente organisasjoner.

- Ordningen har 189 indikatorer vi måles på. Poenget er en bevisstgjørig av at bærekraft skal gjennomsyre alt vi gjør og sette det i system. Det være seg kommunens planverk på overordnet nivå ned til oppfølging av alt fra søppelhåndtering til energibruk, sier Møller.

Opprettelsen av et nettverk for reiselivsnæringen står sentralt.

- Vi har mange små aktører, så det er viktig at kommuen setter seg i førersetet og legger til rette for et slikt nettverk. Det består av 15 aktører innen overnatting, servering, butikkdrift, ferjer og hurtigbåter. Reiselivssjef Hilde Wika er sekretær i nettverket. Hun driver arbeidet og skal sammen med aktørene ha skryt for å gjøre en kjempejobb, roser ordføreren.

- Det er også kommunens jobb å sørge for logisktikken som trengs som for eksempel parkeringsplasser og benker ved turstier og avtaler med grunneierne. I sommersesongen får Hilde seks kolleger på turistinformasjonen. Ungdommene hjelper til med alt fra frakting av sykler og forespørsler om alt mulig. Turistinformasjonen hadde 4.800 besøkende i fjor, forteller Møller.

Besøk av kontrollør

"Bærekraftig reisemål"-prosjektet sorterer under Nærings- og fiskeridepartementet. Det er Inovasjon Norge som driver det.

- De hadde en kontrollør hos oss for å sjekke status og at vi har gjort det vi har sagt vi skulle i forkant av resertifiseringen. Utviklingen rapporteres i årsrapport med del- og hovedmål, redegjør ordføreren.

Stadig flere nordmenn bruker ferien til å oppdage Norge. NHO Reiseliv anslår at 60 prosent kommer til å gjøre det i år. Vega gjør seg klar til å ta sin del av økningen.

- I fjor hadde vi 40.000 turister. Innen utgangen av året skal vi nå 50.000, sier Møller.

Det tilsvarer en økning på 25 prosnet.

Ordføreren sier at arbeidet med å utvikle Vega til et "Bærekraftig reisemål" merkes.

- Arbeidet bærer frukter. Emblemet henger høyt, vi vet at organisasjoner ser etter det når de bestemmer reisemål, sier ordfører Møller.

Ordføreren benyttet anledningen til å invitere næringsministeren til Vega.

- Hun gleder seg til å kommme på besøk. Når er ennå ikke klart, sier ordfører Andre Møller.

Fakta om "Bærekraftig reisemål"

  • Kvalitetsmerket tildeles reisemål som jobber systematisk for å styrke gjesteopplevelsene og redusere reiselivets negative innvirkning på klima og mijø.

  • Reisemålene som oppnår merket har oppfylt en rekke krav knyttet til å redusere sitt mijø- og klimamessige fotavtrykk. De jobber målrettet for god bevaring av natur og kultur, godt samarbeid i lokalsamfunnet og en sunn økonomi i reiselivet.

  • Kravene holder høy internasjonal kvalitet, og er utviklet i tett samarbeid med anerkjente organisasjoner.

  • Merket må fornyes hvert tredje år.