Den fjerde utgaven av firedagersrittet Arctic Race kommer til Helgeland i august. Nesna, Mosjøen, Korgen og Sandnessjøen får besøk av verdenseliten i år.

Lokale krefter benyttet anledningen til å få rittets ambassadør Thor Hushovd til å føle seg velkommen - og velkommen tilbake - til Sør-Helgeland etter kveldens korte mellomlanding.

- For en velkomst, jeg har ikke opplevd maken, sier Hushovd.

Sør-Helgelands nøkkel og gullbillett til Rootsen

Avinor sørget for fontenemottakelse når helikopteret landet. Den røde løperen var rullet ut. BMKs fanfareorkester spilte Brønnøysund-fanfaren, Slaget for laget bestående av herrene Martin Fanebust og John-Arne Warholm overrakte "Nøkkelen til Sør-Helgeland". Brønnøy-ordfører Johnny Hanssen fulgte opp med å gi Hushovd en eksklusiv gullbillett til Rootsfestivalen.

- Den gir deg adgang til alle Rootsfestivalene i all framtid - i hvert fall til vi får Arctic Race, proklamerte Hanssen.

Hyllesten av Hushovd satte sjefen sjøl, Knut-Eirik Dybdal, i skyggen.

- For å si det sånn, det kan bli en stund til, skjøt rittets grunnlegger og daglige leder inn, med påtatt snurthet.

På spørsmål om Sør-Helgelands framtidige muligheter før å få besøk, går han langt i å love at de kommer.

- Neste gang vi kommer til Helgeland, må vi gå lenger sør. Det hander om få finne en god sportslig konkurranse som gjør at man ikke har for store forflytninger for de som skal gjøre sporten, nemlig syklistene, sa Dybdal til BAnett før avgang til Norne.

Uvurderlig promotering av landsdelen

Arctic Race sendes til 180 land. De spektaulære TV-bildene er gir uvurderlig promotering for hele Nord-Norge.

Det ble med to korte mellomlandinger i Brønnøysund denne gang, før og etter en hel dag på Norne-skipet. Der var Hushovd og Dybdal gjester hos rittets samarbeidspartner Statoil, sammen Brønnøy-ordfører Johnny Hanssen og seks kolleger fra Nordland.

Etter omvisningen ledet Hushovd sin første spinningtime offshore.

- Det var en fascinerende opplevelse å besøke det svært produktive samfunnet der ute, sier Thor Hushovd.