Fokehelseinstituttet har sendt ut vaksinasjonsanbefaling for sesongen 2016:

- Personer som ofte blir bitt av flått i områder med kjent TBE-smitterisiko bør vurdere vaksinasjon. Risikoen for smitte er størst i Vest-Agder, Aust-Agder, Telemark, Vestfold og Buskerud, heter det i anbefalingen.

Flått med TBE

I Norge lever flåtten langs kysten nord til Bodø. Folkehelseinstituttet har undersøkt flått i enkelte kystområder i Østfold, Akershus, Buskerud, Telemark, Vestfold, Aust-Agder, Vest-Agder, Rogaland, Hordaland, Møre og Romsdal, Sør-Trøndelag, Nord-Trøndelag og Nordland.

I alle disse fylkene, inkludert sørlige Nordland, er det funnet flått som er bærere av TBE-virus. I de samme fylkene er det også funnet TBE-antistoffer i serum fra hjortedyr og produksjonsdyr. Der det er påvist TBE i flått, er det en mulig risiko for smitteoverføring til menneske.

- Barn og voksne som ofte blir bitt av flått i områder med kjent TBE-smitterisiko bør vurdere vaksinasjon. Vaksinen er aktuell for skogsarbeidere, orienteringsløpere og andre som oppholder seg mye i naturen i områder med kjent risiko for TBE-smitte. Vaksinen er også aktuell som reisevaksine, blant annet for sørlige deler av Sverige. Det anbefales å begynne vaksinasjon om våren, i god tid før flåttsesongen. Vaksinasjonen består av to doser med intervall på 1-3 måneder første året, og en tredje dose før flåttsesongen året etter.

To sykdommer

Folkehelseinstituttet skriver i sitt faktaark om flått at i Norge kan flåtten bære mikroorganismer og forårsake to alvorlige sykdommer hos mennesker:

* TBE-viruset kan forårsake hjernebetennelse, også kjent som skogflåttencefalitt («tick-borne encephalitis» på engelsk). Viruset er potensielt dødelig og kan gi alvorlige kroniske skader. Det er mulig å beskytte seg mot skogflåttencefalitt med vaksine.

* Borreliabakterier kan forårsake Lyme borreliose, som ubehandlet kan føre til alvorlig sykdom. Bakterieinfeksjonen kan behandles med antibiotika,. Ved rask behandling blir risikoen for sykdom kraftig redusert.

Den som blir smittet av TBE-viruset, kan etter 1–2 uker få influensalignende symptomer som mild feber, hodepine og verkende ledd. Størstedelen av de smittede blir deretter friske og får livslang immunitet. Hos omtrent en tredel av dem som smittes, spres viruset videre til hjerne og hjernehinner. En uke etter den første sykdomsperioden kommer sykdommen tilbake med høy feber, hodepine, stiv nakke, uvelhet og svekket allmennhelse. Sykehusbehandling er nødvendig.

Det finnes ingen medisin mot TBE, og den behandlingen som gis, kan bare lindre symptomene. Det kan ta lang tid å bli frisk igjen. Dødeligheten er under 0,5 %, men omtrent 40 % av de som blir syke, får varige mén, som hukommelsesforstyrrelser, balanseproblemer, hodepine, hørselsnedsettelse, konsentrasjonsproblemer eller lammelse.