Reker og måkeskrik er en populær nytelse sommertid. Særlig om rekene er ferske, med skall, og nykokte fra en rekebåt.

Har revudert minstepris

Nå har Arbeidsutvalget i Norges Råfisklag vurdert minsteprisen for slike reker, som i deres språk kalles «ferske kokte skallreker til konsum». Ifølge råfisklaget øker nå minsteprisen på disse.

– Etter avsluttet mekling fredag 27. mai 2016 og gjennomgang av møtebok fra Meklingsnemnda, har Arbeidsutvalget i Norges Råfisklag foretatt en ny vurdering og kommet fram til en moderat økning av minsteprisen for ferske kokte skallreker til konsum, skriver råfisklaget i en pressemelding.

Det er Fiskesalgslagsloven §11 og 12 som gir Arbeidsutvalget myndighet til dette.

Liten økning

Det er forskjell på rekeprisen avhengig av om det er sommer eller ikke. «Sommerperioden» er 6. juni til 7. august, og det er cirka en tikrone i forskjell mellom prisen på sommeren, og ellers i året.

I sommerperioden er den nye minsteprisen 75 kroner per kg. I resten av året er prisen 65 kroner og 50 øre per kg. Sistnevnte trer i kraft 8. august i år.

Dette er økninger fra henholdsvis 73 kroner og 50 øre og 63 kroner. Sommerprisen øker altså bare med 1 kroner og 50 åre, mens prisen ellers øker med 2 kroner og 50 øre.

– Grunnlag for økning

Minsteprisen for sommerseongen er uendret siden 2013, da den ble satt opp 8 kroner og femti øre.

– Vi syns også det var grunnlag for en økning. Kvantumet i nord går ned, og vi mener at brorparten av kvantumet som landes i nord omsettes i det nordnorske markedet, rett til konsumenten, sier Willy Godtliebsen, omsetningssjef i Norges Råfisklag til BAnett.