De siste to årene har rådmennene på Sør-Helgeland jobbet med en utredning for hvordan de skal løse den nye kommunereformen. Det ble tidlig klart at politikerne Vega ikke ønsker sammenslåing, så da måtte andre løsninger søkes.

– Vi har jobbet med å utvikle en ny kommuneblokk-modell som skal sikre påvirkningskraften til hver enkelt kommune og styrke selvstyret, sa Brit Skjevling, rådmann i Vega.

Hun orienterte kommunestyret i dagens arbeidsmøte før morgendagens felles kommunestyremøte i Brønnøysund, der veien videre for kommunereform-arbeidet i regionen skal vedtas.

Samarbeid i regionen

Hun presenterte et forslag som vil satse på mer interkommunalt samarbeid videre fremover. Det er lagt vekt på Sør-Helgelands geografiske utfordringer og rådmennene har konkludert med at det vil slå ut negativt for kommunene å gå inn i en sammenslåing slik situasjonen er i dag.

–  Vi har jobbet frem en kommuneblokk-modell, som skal bestå av de fem kommunene på Sør-Helgeland. De skal sammen ha et regionstyre med representanter fra hvert enkelt kommunestyre.  Rådet skal jobbe for samfunnsutvikling. Dette er et forslag til et vedtak som skal stemmes over på møtet i Brønnøysund. Hvis kommunene sier ja, skal det etter 1. juli utredes videre hvordan et slikt regionstyre skal fungere, sa Skjevling.

Utredningsarbeidet er forankret i et enstemmig vedtak fra alle kommunestyrene på Sør-Helgeland, da de møttes i desember i fjor.

Skepsis fra Senterpartiet

Rådmennene har lagt vekt på at det skal satses på kompetanseutvikling i regionen for å skape en sterkere bo-, arbeids- og serviceregion for innbyggerne.

Det var delte meninger og en god porsjon skepsis til vedtaket om kommuneblokk-modellen som ble lagt frem for kommunestyret.

Senterpartiets Eirin Sannes Sleteng var kritisk til det nye forslaget. Hun stilte spørsmål om den nye modellen kan føre til sentralisering av arbeidsplasser i Brønnøy.

– Vil en kommuneblokk gi mer fagkompetanse? Er det sagt noe om de stillingene vi allerede har, vil de bli flyttet på eller vil de bli opprettholdt? Vil det kun være snakk om en framtidig nedbygging av stillinger i form av at det ikke vi bli ansatt ny ute i kommunene? spurte Sleteng.

Tror på styrking av tilbud

Ordfører Andre Møller forsvarte forslaget med å trekke inn barnevernstjenesten som et eksempel der samarbeid har ført til flere arbeidsplasser over tid.

– Det var sju stillinger innenfor barnevern i de fem kommunene før vi begynte med vertskommuner. I dag har vi det fordoblede antall stillinger fordelt på de fem kommunene. Dette tror jeg vi kan overføre til andre sektorer, som landbruk, helse og skole. Det er et mye større behov for ansatte i disse sektorene, men det er ikke store nok fagmiljøer som kan løfte frem de politiske sakene og det er det vi trenger. Vi skal bygge opp, ikke ned, sa Møller.

Han minnet også om at det ikke bare gikk an å si nei til alt.

- Fylkesmannen vil også ha en utredning på hvordan Vega skal klare seg alene, sa Møller.

Anne-Mari Nilssen var stedfortreder for Mona Gilstad i Arbeiderpartiet. Hun tok til orde for at folk ikke er nok opplyste om hva som skjer.

– Folk vil ikke miste Vega som kommune. Mange vil si nei på bakgrunn av identitet. Vi må betrygge befolkningen med at de skal slippe å betale for de økonomiske problemene i Brønnøysund. Vi må også tenke på de som kommer etter oss, sa Nilsen.

Må gjøre noe

Møller kom med et tilsvar til Nilssen der han forsikret at han alltid vil slåss for Vega som selvstendig kommune.

– Men for å beholde kommunen må vi gjøre noe. Da ser jeg på regionstyret som en mulighet for framtidig organisering. Vi må klare å bli vertskommune for andre sektorer slik at vi kan få flere arbeidsplasser hit. Nå må vi ikke være passive men sette oss i førersetet for å klare å møte de utfordringene som kommer i fremtiden, uttalte Møller.