45 personer møtte opp da ordfører og rådmann i Vevelstad inviterte til møte om kommunereformen. Mange tok ordet, men de som eventuelt var for sammenslåing forholdt seg tause.

Motvillige mot sammenslåing

Ordfører Kari Anne Bøkestad Andreassen hadde med seg to rådmenn. Vevelstads nye rådmann John Arne Andersen, og avtroppende Signar Kristoffersen.

- Vi ønsker innspill for å ha noe mer å bygge på til det felles kommunestyremøtet i morgen, sa ordføreren til de frammøtte.

De fem kommunene på Sør-Helgeland vedtok i et felles kommunestyre i Brønnøysund i desember i fjor å utrede muligheten for en tredje modell, en felles kommuneblokk, og det var i hovedsak dette de frammøtte skulle ytre seg om.

Telemarksforskning har tidligere undersøkt og konkludert med at det er motstand mot sammenslåing i Vevelstad, derfor blir det ingen folkeavstemming her. Også de andre kommunene i regionen er imot sammenslåing, med unntak av storebror Brønnøy.

Forvirring og frustrasjon

Etter hvert tok de frammøtte ordet og først ut var Sigrid Andersen fra Stokkasjøen:

- Et av argumentene er at i små kommuner har ikke folk valgmuligheter, det er bare en skole, en barnehage, men blir det flere skoler av at vi slår oss sammen med noen? Det vil da fortsatt være den samme skolen, med mindre ungene reiser til Brønnøysund, men skoleveien er da lang nok som den er, mente Andersen.

Odd P. Olsen sa i sitt innlegg at han synes det hele er startet i feil ende.

- Vi blir bedt om å slå oss sammen for å løse oppgaver, men ingen vet hva oppgavene går ut på. Og denne stakkarsliggjøringen av små kommuner liker jeg ikke. Vi løser oppgaver på en god måte, og de vi ikke klarer kan vi samarbeide med andre om, sa Olsen.

- Ja, ingen må fortelle oss at vi ikke har det bra her - for det har vi, kvitterte ordfører Andreassen.

Delte meninger om blokk

Kyrre Grønbech var positiv til planene om et sterkere samarbeid i regionen.

- En kommuneblokk høres ut som en god ide. Vi er små og er avhengige av samarbeid - og å formalisere dette kan være fornuftig. Får vi imidlertid ikke tillatelse fra fylkesmannen om en blokk råder jeg dere til å si nei til sammenslåing, sa Grønbech.

Tidligere ordfører Ken Richard Hansen var ikke enig i at en kommuneblokk er løsningen.

- Alle synes vi er så små og stakkarslige, men vis meg den kommunen som kan gi de tilbudene vi har her. Vi er kommet langt her, men i en kommuneblokk gir vi i realiteten fra oss makta.

- Vi har masse eksempler på hvor gode tilbud vi har, men må  være ærlig på at vi også har utfordringer, svarte dagens ordfører.

Diskuterte regionstyre og kjøttvekt

Hilde Lise Pedersen var enig med Hansen.

- Det er ikke en god start på samarbeid når Brønnøy krever flertall. Hvor mye demokrati er det egentlig i det?

- Brønnøy argumenterer med at de er så mye større og krever flertall, men det er vel ikke alltid kjøttvekta skal telle, svarte ordføreren.

Unn Helen Nergård mener Vevelstad har mye bra å bidra med.

- Vevelstad kommune bør få vise fram den kompetansen vi har som klarer å drive dette lille samfunnet på en så god måte. Kanskje vår kompetanse kan være til nytte i større samfunn.

Johan Vevelstad uttalte at han mente en blokk bare ville være demokratisk dersom alle hadde én stemme hver.

Vil ikke miste viktige tjenester

Randi Bråthen lurte på om Vevelstad ville beholde lege og sykehjem, dersom kommunen ble en del av Brønnøy.

- Sammenslåing er ikke noe vi kommer til å gå inn for, så fremt vi ikke blir tvunget- Vi ønsker å ha legen og sykehjemmet også i framtiden, beroliget ordfører Andreassen.

Sigfrid Grønbech mente kommunen burde invitere kommunalminister Sanner til Vevelstad.

- Så får han se hvordan en liten kommune kan drive, sa Grønbech.

Blokk er mindre bindende enn sammenslåing

Grønbech lurte også på hvor bindende en avtale ville være, i et kommuneblokk-samarbeid.

- Alt kan skje i forhandlinger mellom fem kommuner. Dette er én måte å gjøre det på, og kanskje det ikke vil fungere. Men det er verre å komme seg ut av en sammenslåing enn ut av en blokkavtale, mente ordføreren.

Andreassen orienterte også om at regionrådet støtter opp planene om en bru over Velfjorden. Hun presiserte samtidig hvor viktig kommunikasjon er for Vevelstad.

Skule Kristensen sa seg enig i sistnevnte.

- Fastlandsforbindelse er viktig, og ville vært til stor hjelp nå når Tosenveien er ute av drift, mente han.

Tirsdag skal kommunestyrepolitikerne i Vevelstad, sammen med kommunestyrerepresentantene i alle de fem kommunene på Sør-Helgeland, fatte et felles vedtak om veien videre.