I april var det felles formannskapsmøte for Sør-Helgeland, og da ble det heftig debatt etter Brønnøys tilbud om at de andre kommunene kunne slå seg sammen med dem.

Kommuneblokk

Tirsdag 31. mai er det klart for felles kommunestyremøte for de fem kommunene på Sør-Helgeland i store auditorium på Brønnøysund videregående skole. På sakskartet står utkastet til intensjonsavtale.

Rådmennene skriver at de er mot en kommunesammenslåing, men at de samtidig advarer mot null-alternativet, det vil si å ikke omstille seg. Det legges opp til en "alternativ løsningsstrategi i kommunereformen", hvor man legger opp til å etablere Sør-Helgeland som en permanent kommuneblokk for oppgaveløsning som krever et bredere perspektiv enn dagens kommuner.

Kommunene er enige om å opprette et politisk valgt regionstyre med bred forankring i kommunestyrene. Regionstyret skal erstatte dagens regionråd.

Kommunene ønsker at staten sidestiller kommuneblokken med en kommunesammenslutning når det gjelder incentiver.

Kan endre seg

På lengre sikt anbefaler rådmennene et videre samarbeid med en langsiktig kommunemodell som tar utgangspunktet i det som kalles en "Pluss-kommune", det vil si en regionkommune bestående av et naturlig regionsenter med omkringliggende kommuner.

I rådmennes forslag til vedtak er det også tatt med et eget punkt om kommunesammenslåing:

"Samtlige kommuner er innforstått med Brønnøy kommunes prinsipale utgangspunkt som innebærer en positiv holdning til en eventuell kommunesammenslutning på Sør-Helgeland, betinget av at  omegnskommunene Bindal, Sømna, Vega og Vevelstad - som på nåværende tidspunkt er mot kommunesammenslåïng - eventuelt endrer standpunkt på et senere tidspunkt."